ОП: Переговори про вступ України до ЄС почнуться у 2024 році за головування Бельгії

19:00 11.10.2023

Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив, що переговори про вступ України до Європейського Союзу почнуться у першому півріччі 2024 року, коли в Раді ЄС головуватиме Бельгія.

Про це Жовква заявив за підсумками зустрічі Володимира Зеленського з бельгійським прем’єром Александром Де Кроо, пише "Європейська правда".

Заступник голови ОП зазначив, що саме під час головування Бельгії в Раді ЄС в першому півріччі наступного року "розпочнеться фактичний початок переговорів про членство України в ЄС".

"І тут головування Бельгії не обмежиться лише символізмом – наш партнер підтримуватиме Україну із самого "інституційного серця" ЄС", – додав він, маючи на увазі розташування в Брюсселі ключових євроінституцій.

Зазначимо, що минулого тижня про подібний сценарій повідомляло видання Politico. Його джерела сказали, що лідери Євросоюзу ухвалять рішення почати переговори про вступ України до кінця 2023 року, а фактично вони почнуться в такому разі дещо пізніше.

"Якщо не буде форс-мажорів": Кулеба прокоментував терміни відкриття переговорів з ЄС
Очікується, що на початку листопада Єврокомісія має представити щорічну доповідь щодо розширення. У ній виконавчий орган ЄС має рекомендувати розпочати офіційні переговори про вступ України до ЄС.

Фінальне "зелене світло" початку переговорів про вступ даватиме не Єврокомісія, а держави-члени, які повинні погодити це одноголосно. 

Наразі Україна не завершила виконання семи критеріїв і наполегливо провалює виконання однієї з рекомендацій ЄС, яку кілька держав вважають ключовою – йдеться про законодавство про публічно значущих осіб, або PEP'ів.

Ще на цю тему