У Болгарії викрили угруповання, яке експортувало в РФ військові товари

20:40 10.10.2023

Болгарська прокуратура, Агентство державної безпеки й Міністерство внутрішніх справ у вівторок повідомили про ліквідацію організованої злочинної групи, яка експортувала товари подвійного призначення до Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на News.bg.

Правоохоронці в Болгарії арештували всього 12 людей, із них п’ятеро іноземців: троє з Російської Федерації та по одному – з Албанії та Білорусі. Частину затримали в аеропорту Софії, ймовірно, під час спроби вивезення військових компонентів.

Слідство встановило, що угруповання принаймні з початку 2021 року займалось експортом товарів подвійного призначення до Росії. Один із організаторів зареєстрував у місті Пловдив торгову компанію, яка придбала таких товарів на загальну суму чотири мільйони левів.

За словами заступниці генерального прокурора Болгарії Марії Павлової, вони зберігалися в житловому будинку, а потім перепаковувалися для експорту з Болгарії через аеропорт Софії до Росії.

Голова болгарського Агентства держбезпеки Пламен Тончев уточнив, що ці товари призначалися для спецпідрозділів, які воюють проти України. Фігуранти справи, росіяни періодично відвідували Болгарію, оплачували вартість товарів і частину витрат на транспортування.

Серед іншого, експортовані товари – радіостанції, біноклі, балістичні лічильники й оптичні приціли – призначались для Росгвардії, російської морської піхоти й формувань на кшталт групи Вагнера.

Болгарія як член Європейського Союзу заборонила легальний експорт до РФ товарів подвійного призначення – тобто таких, що можуть використовуватись проти України в російській загарбницькій війні.
 

Ще на цю тему