Незаконно засудженого у справі «кримськотатарського батальйону»Рустема Гугуріка етапували до Росії

18:20 10.10.2023

Мешканця Новоолексіївки Рустема Гугуріка, якого в березні 2022 року російські окупанти затримали на адмінмежі з Кримом та згодом незаконно засудили до 8,5 років колонії за нібито «участь у батальйоні імені Номана Челебіджихана», етапували з півострова до Росії. 

Родина не знає, де він знаходиться зараз. Про це Центру журналістських рослідувань повідомила дружина політв’язня Вікторія Гугурік.

Рустем Гугурік в СІЗО №1 Сімферополя. Фото: investigator.org.ua

«23 серпня 2023 року його етапували до Краснодару. 26 вересня 2023 року він зателефонував та сказав , що його етапують з Краснодару, але не знає куди саме. Станом на 08.10.2023 року ми не знаємо де знаходиться мій чоловік. Тільки зі слів адвоката знаємо, що його планували етапувати у Володимирську область, ймовірно у Владимирский централ», – сказала вона.

Після набрання чинності незаконного вироку, у січні 2023 року Рустема Гугрика вже етапували у СІЗО м. Ульянівськ (РФ), втім згодом повернули до СІЗО Сімферополя.

«Йому повідомили, що він буде перебувати до березня 2023 року в Ульянівському СІЗО, а далі відправлять відбувати строк у колонію, але через два дні його знову повернули у СІЗО Сімферополя. Рустема везли в товарному поїзді протягом 10 днів», – розповіла дружина політв’язня.

Вікторія Гугурік також повідомила, що Рустему Гугуріку відмовляли у наданні медичної допомоги.

«Після тривалого періоду затримання стан здоров’я Рустема значно погіршився: у нього почалися проблеми із серцем, погіршився слух, він схуд, у нього почали набрякати ноги та з’явилася сильна задишка. Йому не надавали медичної допомоги. Ліки, які передавали родичі, йому майже не давали, а перед тим, як етапувати до Краснодара, відібрали у нього всі ліки», – розповіла Вікторія Гугурік.

Рустем Гугурік – мешканець Новоолексіївки на Херсонщині, ввечері 26 березня 2022 року він разом з дружиною, 6-річною донькою та 82-річною мамою перетинали лінію розмежування на КПП «Чонгар», щоб відвезти родину у безпечне місце до родичів у Крим. Його затримали співробітники ФСБ і утримували на КПП «Чонгар» протягом 58 годин. Після цього його завели у мікроавтобус, зав’язали очі, поклали на підлогу, придавивши голову ногою і вивезли в «кримське управління ФСБ» у Сімферополі.

У ФСБ Рустема Гугуріка утримували три доби. Згодом висунили обвинувачення за ч. 2 статті 208 КК РФ (Організація або участь у незаконному збройному формуванні) за нібито «участь у кримськотатарському добровольчому батальйону імені Номана Челебіджіхана».

Як повідомлялось, наприкінці жовтня 2022 року незаконний «Київський районний суд Сімферополя» засудив Рустема Гугуріка до 8,5 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Гугурік вину не визнав. Апеляційна та касаційна інстанції залишили вирок у силі.
 

Ще на цю тему