Три країни НАТО створять спецпідрозділ для розмінування Чорного моря— Bloomberg

17:40 10.10.2023

Туреччина, Румунія та Болгарія обговорюють створення спільних сил для очищення Чорного моря від мін, які потрапляють у їхні води через війну Росії проти України.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на трьох офіційних осіб, знайомих з переговорами, пише НВ.

За словами двох офіційних осіб, країни ще опрацьовують деталі, але можуть створити відповідний підрозділ уже наступного місяця.

Зазначається, що оскільки атаки РФ стають все ближчими до кордонів НАТО, альянс намагається збалансувати свою відповідь на інциденти, аби уникнути ескалації.

Хоча це і не є операцією НАТО, спільні сили з розмінування моря будуть першими об'єднаними зусиллями союзників у Чорному морі після російського вторгнення в Україну.

Співрозмовники видання заявили, що нові сили мають бути «цілком мирними» і не виводитимуть у море жодних нових кораблів НАТО. За словами одного з чиновників, одна з цілей місії — показати, що три країни здатні вирішити проблему самостійно.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення, союзники по НАТО посилили спостереження та розвідку в регіоні. Туреччина застосувала міжнародну угоду, яка дозволяє прохід військовим кораблям, що належать лише причорноморським державам, а не іншим країнам, включаючи союзників по НАТО, аби «запобігти ескалації конфлікту».
 

Ще на цю тему