Франції для військ не вистачає українських Ан-124 "Руслан", але й заміни нема

14:40 09.10.2023

Проблема із широкофюзеляжними транспортниками була ще кілька років назад, але дала про себе знати тільки зараз

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Під час виступу в парламенті Франції начальник штабу ВПС генерал Стефан Мілль заявив про "стурбованість відсутністю короткострокового рішення", яке б дозволило залучати широкофюзеляжні транспортні літаки для перекидання французьких військ на великі відстані у найближчому майбутньому.

Раніше для подібни завдань французи могли використовувати українські Ан-124 "Руслан", зафрахтовані в рамках програми SALIS, але тепер доступність таких літаків по відомим причинам значно упала. Крім того, літаки з цього флоту начебто близькі до вичерпання ресурсу служби. Але й іншої альтернативи на зовнішньому ринку французькі військові також знайти зараз не можуть. Про це йдеться в публікації порталу Opex360.

Літак Ан-124-100 "Руслан" із складу флота "Авіаліній Антонова", ілюстративне фото з відкритих джерел

Як наголошують автори видання, у випадку потреби для перекидання своїх військ або вантажів на великі відстані французькі військові раніше могли вільно зафрахувати або українські "Руслани" в рамках програми SALIS, або ж інші широкофюзеляжні літаки типів Ан-22, або ж "Руслани" та навіть Ил-76 російських операторів. Але тепер для них це недоступно.

Також стверджується, що ще в 2017 році уже екс-депутат Франсуа Корню-Жантіль попереджав парламент та Міноборони про те, що французькі війська занадто залежні від зовнішнього "стратегічного авіаційного транспорту", і цю залежність потрібно якось виправляти.

Але в тому і проблема, що зараз французьким військовим безлімітно доступні хіба що транспортних літаки типів А300-600ST Beluga, які не адаптовані для перевезення військових вантажів.

У свій час концерн Airbus вів проект по створенню вантажного літака A380-800F, який міг би підіймати навантаження до 150 тонн. Цей проект було закрито ще в 2007 році, хоча зараз, як переконані автори Opex360, якраз він би міг стати вирішенням проблеми із "стратегічним авіатранспортом" для французьких військових.

Проек транспортного літака A380-800F, ілюстративний рендер з відкритих джерел
 

Теми:

Ще на цю тему