«Метінвест» повністю переорієнтував експорт металу на європейський ринок

14:20 09.10.2023

Держава і бізнес повинні працювати над перетворенням тимчасового коридору для морського експорту української продукції на постійний. Таку дуцмку висловив генеральний директор групи «Метінвест» Юрій Риженков на конференції «Майбутнє українського експорту».

Про це інформує відання «Порти Украіни» з поссиланням на «Інтерфакс-Україна».

За його словами, після виходу з українських портів перших суден із зерном і металом з’явився обережний оптимізм щодо можливості повноцінного відновлення експорту. Однак військово-політичне керівництво України та бізнес мають докласти додаткових зусиль, щоб тимчасовий коридор став повноцінним маршрутом.

ЗСУ, ВМФ, ГУР і Мінінфраструктури працювали над цими питаннями щонайменше вісім місяців. Але нам усім треба ще працювати над тим, щоб цей маршрут став таким, на який ми могли би розраховувати разом з аграріями», — сказав Риженков.

Він наголосив, що відновлення морського експорту особливо важливе для гірничодобувного сегмента групи, оскільки неможливість вивозити залізорудну сировину (ЗРС) морем змусила компанію значно знизити завантаження ГЗК. Так, до повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Європу експортували менше за 10% ЗРС, основний обсяг експорту йшов морем до Китаю через порти Великої Одеси — Чорноморськ, Одесу і «Південний».

Сьогодні наші ГЗК завантажені на 35-40%. Комбінати наших колег працюють навіть із меншими показниками. І тут іншого виходу, ніж відкривати порти Великої Одеси, не існує», — зазначив Риженков.

Гендиректор також зазначив, що із втратою маріупольських меткомбінатів Україна втратила майже 50% українського виробництва та експорту металу. Загалом у країні працюють тільки чотири метпідприємства.

Зокрема, меткомбінати «Метінвесту» — «Каметсталь» і «Запоріжсталь» зараз завантажені на 65-75% потужності. Для нормальної роботи металургії необхідно завантажити комбінати більш ніж на 80%. Водночас весь експорт металу компанія повністю переорієнтувала на європейський ринок.

Нам необхідне відновлення економіки. Є один фактор, який може швидко і суттєво змінити ситуацію. Це відновлення нормальної логістики та роботи глибоководних портів України. У цьому разі аграрний ринок заробляє більше, отримує зовсім іншу маржу, може конкурувати та інвестувати. Так само і металургійна галузь може почати працювати вже не на 20-30%. А це мільярди доларів валютної виручки — близько $1,6 млрд додаткових надходжень щомісяця», — сказав на конференції міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Ще на цю тему