Туреччина випробувала катер-камікадзе Albatros-S, мішень втонула за кілька хвилин-Фото

10:40 09.10.2023

Турецький ОПК показав цікавий підхід не тільки до створення, але й випробування своєї розробки також.

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Втурецькому місті Мерсіна відбулось успішне випробування морського дрона-камікадзе Albatros-S, який розробила компанія ASELSAN. Зокрема, в рамках цих випробувань один Albatros-S зміг втопити судно-мішень з корпусом довжиною 69 метрів, яке буквально за кілька хвилин після ураження пішло на дно. При цьому із цього судна перед початком випробувань було вилучено залишки усіх горючих матеріалів, начебто із "турботою про екологію".

Для спостереження за тим, як катер-камікадзе Albatros-S влучив у мішень, було використано Bayraktar TB2. Також було відпрацьовано формат застосування рою одразу із восьми одиниць Albatros-S. Про це йдеться в публікації порталу SavunmaSanayiST.

Влучання катера-камікадзе Albatros-S від ASELSAN в мішень, жовтень 2023 року, зображення наводить SavunmaSanayiST
Від Defense Express додамо, що це по суті перший відомий проект турецьких катерів-камікадзе, який був доведений до етапу реалізації "в металі", та успішно пройшов випробування.

Як можемо зрозуміти із публікацій того ж SavunmaSanayiST, для проекту катера-камікадзе Albatros-S міг бути використаний уже існуючий зразок багатоцільового морського дрона під такою ж назвою, про існування якого було відомо уже в червні 2022 року.

З чого можна заодно зробити припущення, що для "конверсії" багатоцільового катера у варіант камікадзе, та відпрацювання усіх технологічних нюансів, пов’язаних із форматом застосування "рій", конструкторам та інженерам турецької ASELSAN ймовірно знадобилось дещо більше 1 року. Хоча не будемо виключати, що в реальності строк проведення робіт виявився значно стислішим.

Тут також варто наголосити й на тому, що проект Albatros-S – аж ніяк не єдиний по катерам-камікадзе, який веде турецький ОПК.

Як раніше розповідав Defense Express, у липні 2023 року під час виставки IDEF 2023 турецька оборонна компанія METEKSAN показала свій морський дрон-камікадзе під назвою ULAQ KAMA.

Він був створений як розвиток попередніх розробок по темі безпілотних катерів сімейства ULAQ. І при цьому стверджувалось, що за 1 рік компанія буде готова зробити 100 одиниць таких морських дронів.

Турецький катер-камікадзе ULAQ KAMA, зображення з відкритих джерел
 

Ще на цю тему