У Криму «суд» засудив журналіста з Нової Каховки Сергія Цигіпу до 13 років позбавлення волі за «шпигунство» / Фото

21:00 06.10.2023

«Верховний суд» тимчасово окупованого Криму 6 жовтня засудив викраденого російськими спецслужбами з Нової Каховки на Херсонщині журналіста та волонтера Сергія Цигіпу до 13 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму за нібито «шпигунство».

Український журналіст та волонтер Сергій Цигіпа у «Верховному суді Криму», 06.10.2023. Фото: пресслужба «суду»

Про це повідомляють кримські окупаційні ЗМІ із посиланням на пресслужбу т.з. «Верховного суду Криму», пише Центр журналістських розслідувань.

«У Верховному суді Республіки Крим закінчено розгляд кримінальної справи, за результатами якої громадянина України С. Цигіпа визнали винним у шпигунстві. Підсудному було призначено покарання у вигляді 13 років позбавлення волі із відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, засідання «суду» проходило в закритому режимі, оскільки в матеріалах справи є відомості, які містять державну таємницю.

Вирок ще не набрав законної сили.

Дружина Сергія Цигіпи Олена повідомила телеканалу «Суспільне Крим», що його захист подаватиме апеляцію на рішення «Верховного суду Криму».

«Сергію дали 13 років. Адвокат каже він добре тримався. Ми на цьому не зупиняємось, будемо подавати апеляцію», – сказала Олена Цигіпа.

Як повідомлялось, 12 березня 2022 року в окупованій Новій Каховці на Херсонщині зник ветеран та громадський активіст Сергій Цигіпа. Цигіпа — ветеран АТО, журналіст, керівник ГО «Каховський плацдарм». Він займав тверду проукраїнську позицію. Виходив на мітинги проти російської окупації у Новій Каховці. Після його зникнення його рідні не знали, де він і що з ним. Пізніше з пропагандистського ролика на російському телебаченні вони дізналися, що Цигіпа живий і перебуває в полоні.
 

Ще на цю тему