В Україні арештували всі активи трьох російських олігархів

17:40 06.10.2023

Суд за матеріалами Служби безпеки арештував всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Міхаілу Фрідману, Пєтру Авену та Андрєю Косогову, які входять до оточення президент РФ Владіміра Путіна та причетні до «схем» масштабного фінансування збройної агресії Росії в Україні.

Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими російські олігархи володіють в Україні як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 млрд грн, пише ZN.UA.

В СБУ зазначили, що арешт цього майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів в дохід України.

Нагадаємо, що на початку вересня СБУ повідомила Міхаілу Фрідману про підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, чи зміни меж території або державного кордону України.

Хоча одні українські активи підсанкційний Фрідман втратив, про інші й не згадують, хоча їхнє стратегічне значення не менше за "Сенс Банк" і точно більше за "Моршинську". Чому всі забули про "Київстар і І HELSI.ME розбирався Олександр Лємєнов.

Після публікації цього матеріалу, до редакції звернулася компанія "Київстар". Публікуємо їх повідомлення: Доброго дня, колеги!

Вчора у вас на ресурсі вийшла новина. Дякуємо за висвітлення важливої інформації і будемо вдячні, якщо її доповните офіційною позицією компанії Київстар.

Офіційна позиція компанії:

Компанія Київстар працює у звичному режимі, надає 24 млн абонентам високоякісні послуги цифрового електронного зв`язку, і є надійним партнером держави і суспільства, сплативши тільки під час повномасштабного вторгнення понад 15 млрд грн податків та зборів, а також 1,4 млрд грн допомоги для подолання наслідків війни і наближенні перемоги.

Підсанкційна особа не є кінцевим бенефіціарним власником Київстар, жодним чином не впливає на діяльність компанії і не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди. Зазначена підсанкційна особа є міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телеком групи VEON. Ще в лютому 2022 року його було усунуто від будь яких управлінських чи бізнесових процесів у LetterOne і VEON, а його активи в компанії LetterOne заморожені відповідно до фінансових санкцій США та Великобританії.

Ще на цю тему