В РФ «Сармат» вже на чергуванні - але його ще не виробляють, а аварійний «Буревестник» успішно пройшов випробування

14:00 06.10.2023

Ціла порція маячні від Путіна перекреслила кропітку роботу російської пропаганди, а найбільш відоме випробування "Буревестника" завершилось ядерною катастрофою.

Російський диктатор Путін під час засідання так званого "міжнародного дискусійного клубу "Валдай" розійшовся справжніми відкриттями відносно "вундерваффе", про які оголосив ще у 2018 році. Мова йде про балістичну ракету "Сармат" та крилату ракету з "ядерним" двигуном "Буревестник", пише DEFENSE EXPRESS.

За словами Путіна робота над "Сарматом" фактично завершено й залишилось лише закінчити "деякі адміністративно-бюрократичні процедури" після чого вже перейти до "масового виробництва та постановці на бойове чергування".

Водночас новина про те, що "Сармат" вже знаходиться на бойовому чергуванні повідомив 1 вересня очільник "Роскосмосу" Юрій Борисов. А у грудні 2021 року міністр оборони Шойгу оголосив про початок її розгортання, що означає її виробництво.

Водночас жодна з цих заяв, якщо знову ж таки вірити взагалі будь-яким словам Путіна, не виявилась правдою. Більше того, перекреслила цілу лінію російської пропаганди, бо у голові росіян формувалось явлення, що ракету випробувано, вже виробляють й взагалі поставили на бойове чергування.

Але насправді "Сармат", який є модернізацією Р-36М2 від КБ "Південне" (відома за кодом НАТО, як "Сатана") ще досі не прийнято на озброєння і лише після цього може початися серійне виробництво, яке ще буде впиратись у технологічні цикли, виробничі потужності та інші аспекти.

При цьому об'єктивно до реальної бойової готовності ракети більш ніж далеко, бо "Сармат" демонструє гіршу статистку пусків ніж навіть ракети КНДР. І відомо лише про один успішний пуск з трьох.

Ще більший сюрприз принесла заява Путіна про те, що "проведено останнє успішне випробування "Буревесника", крилатої ракети глобальної дальності з ядерною силовою установкою".

Але все що відомо про цю розробку - 13 випробувань з яких лише одне було частково успішним станом на 2019 рік (ракета пролетіла 35 км). А одне з них у 2019 році на полігоні у Ньоноксі в Архангельській області завершилось радіоактивною катастрофою з офіційно п'ятьма загиблими.

З цього часу до 2 жовтня цього року про будь-які випробування "Буревесника" відомо не було. Більше того, навіть інформація від американських ЗМІ щодо випробувань ракети спиралась лише на супутникові знімки на яких була помічена активність авіації РФ, а також закриття повітряного простору.

Й про будь-які випробування цієї ракети за останні дні не повідомлялось. При цьому політ цієї ракети, яка вочевидь використовує прямоточний повітряно-реактивний двигун з ядерною силовою установкою і є ідеєю з 50-х років, супроводжується викидами радіації й тому мав бути зафіксований.
 

Ще на цю тему