Як Україна буде застосовувати F-16 і чи стануть вони "срібною кулею" - погляд з США-Фото

19:20 05.10.2023

Через те, що розгортання F-16 в Україні буде поетапним, то й коло місій до яких ці винищувачі будуть залучатися також розширюватимуться поступово

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Поки українські пілоти вже активно опановують F-16 та розповідають про свої перші враження від винищувача 4+ покоління, дехто може вважати, що одразу після їх появи у в небі України наступить Перемога. Але будь-яка зброя сама по собі не є так званою "срібною кулею", яка сама по собі вирішує війну.

Більше того, необхідно розуміти й питання кількості цих літаків, а також те, як найбільш логічно вони будуть використовуватись на самому початку з найбільш прагматичної точки зору. Й американське видання Defense News розписало саме такий сценарій.

 

Й першою задачею перших машин, а перша партія може складатись з однієї ескадрильї з 12 винищувачів, скоріш за все буде забезпечення протиповітряної оборони з метою перехоплення крилатих ракет. Й навіть відносно незначна (за американськими мірками) кількість винищувачів вже зменшить навантаження на наземну компоненту протиповітряної оборони.

Це буде відбуватись у тилових районах України, що дозволить українським пілотам набратися практичного бойового досвіду не у зоні дії російських літаків та ЗРК, а наземному персоналу відточити питання обслуговування машин.


І лише після цього Повітряні сили України поступово перейдуть до дій на фронті. І однією з задач буде знищення російських ЗРК за допомогою AGM-88 HARM. Й попри те, що ці ракети вже використовуються з радянських машин їх запуск з F-16 буде у рази ефективнішим. Завдяки знищенню ППО РФ, відновлювати яке ворогу буде дуже складно.

Ці задачі може виконати відносно незначна кількість машин. Але після розгортання більшої кількості та отриманого досвіду українські пілоти на F-16 зможуть "зігнати" з висоти російські літаки, які використовують плануючі бомби з комплектами УМПК. Без висотного скидання їх дальність застосування буде зменшена, що зменшить ефективність, а головне зробить неможливим їх використання безкарно.

Також на фоні зменшення кількості ЗРК завдяки ударам AGM-88 HARM ворог скоріш за все буде змушений застосовувати власні багатофункціональні винищувачі для задач ППО, що зменшить кількість ударів по наземних цілях.

Відносно ж ударів по наземним цілям, окрім ЗРК, то F-16 зможуть використовувати JDAM-ER та GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB). Перша вже використовується з радянських машин, друга є частиною ракети GLSDB для HIMARS, яка поки офіційно ще не прибула до України. Відносно ж використання з F-16 крилатих ракет, то поки від США ніякої інформації щодо можливості передачі JASSM не оголошено.

"Чи виграють F-16 війну? Ні. Лише наземні перемоги та неприйнятні втрати Росії змусять Путіна йти на переговори... Однак довгострокове зобов’язання підтримувати добре оснащені значні сили F-16 підвищить вірогідність успіху України", - резюмує видання.

Теми:

Ще на цю тему