В СБУ розповіли, скільки кліриків УПЦ МП викрили з початку війни

09:00 05.10.2023

З 24 лютого 2022 року Служба безпеки України викрила понад 60 кліриків Української православної церкви Московського патріархату, які працювали на російських терористів. Також вони продавали зброю та дитячу порнографію.

Про це повідомляє віданіе« Флот 2017» з посиланням на пресслужбу СБУ.

«Служба безпеки веде системну боротьбу з підривною діяльністю російських спецслужб та криміналітету в релігійному середовищі України. З початку повномасштабної агресії рф за матеріалами СБУ розпочато 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору. Крім того, правоохоронці розслідують 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, а також продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії», – сказано у повідомленні.

Відомо, що 26 представників УПЦ МП отримали підозру від СБУ, 19 кліриків вже отримали судові вироки. Жодного виправдального приговору нема.

«Двох засуджених кліриків-колаборантів вдалося обміняти на українських воїнів, які перебували в полоні у рашистів. Зокрема, мова йде про настоятеля Свято-Тихвинського храму Сєвєродонецької єпархії УПЦ МП, який у квітні 2022 року здавав російським окупантам учасників руху опору на території громади. За наводкою колаборанта в рясі загарбники викрадали потерпілих та ув’язнювали їх у застінках російських катівень. Завдяки доказовій базі СБУ суд призначив йому 12 років тюрми. У подальшому його, разом з полоненими російськими військовими, вдалося обміняти на 63 українських захисники», – сказано у повідомленні.

Другий обміняний нацист у рясі – клірик Горлівської єпархії УПЦ МП, який після окупації Лимана російськими терористами змушував парафіян брати участь у зборах для «обрання» керівництва окупаційної адміністрації. Його засудили до семи років тюрми, а потім також обміняли.

«Разом з цим, за ініціативою Служби безпеки припинено громадянство України 19 представникам УПЦ МП, які мають російські паспорти та поширювали прокремлівські наративи про війну в Україні. Серед них – митрополити з Київської, Дніпропетровської та Одеської областей, а також з тимчасово окупованого Криму. Також за матеріалами СБУ заборонено в’їзд в Україну понад 177 клірикам рпц, у тому числі колишньому митрополиту Роменському і Буринському УПЦ МП у Сумській області», – додається у повідомленні.

Теми:

Ще на цю тему