Міжнародні страховики відновили покриття ризиків для суден, що йдуть до чорноморських портів України

15:00 04.10.2023

За останні тижні вже десять суден зайшли під завантаження без інцидентів до українських портів на Чорному морі, всупереч погрозам росії атакувати такі судна. 

Це свідчить про те, що ставка України на створення власного торговельного маршруту в Чорному морі без погодження з росією виправдалася, а міжнародні страхові компанії відновили покриття ризиків для суден, що працюють в цьому регіоні. Як повідомляє ЦТС, про це напередодні написав Bloomberg.

При цьому агентство зауважує, що успіх поки що є здебільшого символічним, оскільки рух суден все ж вимагає обережних маневрів поблизу узбережжя Болгарії та Румунії.

Відзначається, що витрати на страхування суден, які ходять у такому ризикованому районі, також наразі є проблемою. На знак того, що нова стратегія набирає обертів, страховий брокер Miller заявив, що пропонує "повне страхування військових ризиків" для українських чорноморських зернових суден.

"Це не обов’язково робить подорожі менш підступними для членів екіпажу. Але це може допомогти спростити експорт для сільськогосподарського сектора України, який, за даними Міністерства сільського господарства США, на початку минулого року забезпечував роботою кожного десятого українця. Це також вносить важливий внесок у глобальні постачання продовольства", - пише Bloomberg.

Також уточнюється, що всі судна, які прямують коридором до українських портів та з них, тепер відстежуються цілодобово, поки вони не покинуть зону підвищеного ризику, за допомогою технології Clearwater Dynamics. Як вже повідомлялося, це рішення у режимі реального часу дозволяє моніторити операційну діяльність у морському коридорі як під час транзиту суден, так і під час перебування їх у портах. Очікувалося, що це рішення буде підтримане страховиками Lloyd’s та лондонського ринку з рейтингом А, які нададуть страхові можливості для повного покриття полісів.
 

Ще на цю тему