Призначеному РФ «головному воєнкому» окупованого Криму загрожує до 12 років – прокуратура АРК

13:40 04.10.2023

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо призначеного Росією «військового комісара Республіки Крим», причетного до примусу кримчан служити у збройних силах РФ.

«Встановлено, що у вересні 2016 році громадянин РФ обійняв посаду окупаційного «військового комісара», на якій забезпечував проведення незаконних призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил держави-окупанта», – йдеться у повідомленні, пише видання Крим.Реалії.

За даними українських правоохоронців, «військовий комісар» безпосередньо розробляв плани та організовував проведення 6 призовних кампаній кримчан. Його дії кваліфіковані як воєнний злочин – порушення законів і звичаїв війни (за ч. 1 ст. 438 КК України). Обвинуваченому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Прокуратура АРК нагадала, що незаконний призов є воєнним злочином і серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

У повідомленні прокуратури не називають ім'я та прізвище фігуранта, але Крим.Реалії, з посиланням на джерела, повідомляє що йдеться про Олега Єрмілова.

За дев'ять років окупації Криму Росія провела 17 незаконних призовних компаній на півострові. Останній призов до окупаційної армії стартував 1 квітня 2023 року. 11 квітня держдума Росії відразу в трьох читаннях ухвалила законопроєкт про реєстр військовозобов'язаних. Він посилює контроль над населенням призовного віку на окупованих територіях, практично позбавляючи можливості уникнути злочинного призову до лав окупаційної армії.
 

Ще на цю тему