У Болгарії знайшли унікальний кістяний скіфський скіпетр / Фото

08:40 04.10.2023

Археологи виявили у Болгарії унікальний кістяний скіпетр, який належав скіфському воєначальнику V століття нашої ери. 

Знахідку зробили під час розкопок у доісторичному соляному виробництві та міському центрі Провадія-Солніцата на північному сході Болгарії, повідомляє ZN.UA з посиланням на Arkeonews.

За словами археолога Василя Ніколова, скіфські поховання на території сучасної Болгарії трапляються дуже рідко. На сьогоднішній день їх виявили лише чотири чи п'ять.

Скіпетр датували V століттям до нашої ери. Фото: Arkeonews

Нове поховання відрізняється від усіх, які були виявлені на даний момент. Форма могили нагадує чобіт із видовбаною частиною. За словами Ніколова, поховання було розкопано в пізніші часи, але люди побачили череп чоловіка давнини і зупинилися.

Повага до родових могил була дуже важливою для скіфів. Будь-хто, хто пошкодив би одну з цих гробниць, завдав би їм шкоди. Можливо, люди, які розкрили могилу, зрозуміли, що людина, яка там лежала, була важливим скіфом, і покинули поховання, не розграбувавши.

Дослідникам вдалося знайти кістяний скіпетр, який вони називають «неймовірним досягненням тогочасного мистецтва». Крім людських останків у могилі також було знайдено кістки коня, маленького собаки та черепахи. Також було знайдено залізний ніж.

У скіфів були виняткові традиції у мистецтві різьблення по кістці. Довжина скіпетра становить 39 сантиметрів. Рукоятка зроблена з двох шматків кістки, склеєних між собою. З'єднання голови та рукояті скіпетра виконано дуже точно. З одного боку він схожий на дзьоб орла, а з іншого — стародавній майстер вирізав антропоморфне зображення, на якому дзьоб схожий на капелюх.

Ще на цю тему