Як працюють санкції, як змінюється ситуація в Чорному морі та чого чекати вже в найближчі тижні та місяці – Андрій Клименко

18:40 02.10.2023

Експорт російської нафти та дизельного палива Чорним морем з початку Великої війни постійно зростає і складає по декілька мільйонів тонн на місяць.

Якщо Росія на початку війни експортувала через Чорне море приблизно 3 млн тонн сирої нафти на місяць, то зараз вона транспортує до 5 млн тонн. Крім того, експорт дизельного палива також зростає і зараз з 2,5 млн досяг 4 млн тонн.

Про це розповів (аудіо) головний редактор порталу Black Sea News, керівник моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко у новому епізоді подкасту «(не) Безпечна країна», пише Українська правда.

«Якщо росія на початку Великої війни експортувала через Чорне море приблизно 3 млн. тонн сирої нафти на місяць, то зараз вона транспортує, був максимум три місяці тому, – 5 млн. тонн. Крім того, в них на початок великої війни було 2,5 млн. тонн на місяць дизельного палива. Це постійно зростає, і зараз 4 мільйонів, і навіть трохи більше, ніж сирої нафти. Чому це важливо? Бо нафтопродукти коштують удвічі дорожче, ніж сира нафта. Тобто ембарго спрацювало, але не повністю, тому що досі ми маємо ситуацію прямих заходів танкерів з порту Новоросійськ до портів Європейського Союзу», - розповів Андрій Клименко.

Ще на цю тему