Україна може замінити РФ на світовому ринку титану

14:30 30.09.2023

Попри всі багатства надр і природних ресурсів, Росія критично залежить від титанової сировини. 

Російські підприємства десятиліттями закривали потребу в сировині завдяки постачанням із України, займалися переробкою та виготовленням кінцевої продукції з високою доданою вартістю й експортували її на Захід. 

Про це повідомляє Сергій Савченко, незалежний експерт, генерал-майор ЗСУ, керівник ГО «Аналітичний центр вивчення і протидії гібридним загрозам», у статті «Війна титану: РФ на цьому ринку може і має замінити Україна», пише ZN.UA.

Водночас українські переробні потужності залишалися незавантаженими та з часом зупинялися, титанова галузь України перетворювалася на сировинний придаток російської промисловості.

Втім запаси титану в Україні за більшістю оцінок є найбільшими в Європі. Згідно зі звітом Геологічної служби США (USGS) за 2022 рік, за запасами титанових руд Україна замикає першу десятку світового рейтингу з 5,9 млн т запасів ільменіту та 2,5 млн т українських запасів рутилу. Крім того, Україна була по суті єдиною країною в світі, яка має повний цикл виробництва металевої титанової продукції — від ресурсів світового рівня для видобутку та переробки руди до механічної обробки титанових злитків, включно з виробництвом листового металу, прутків і трубної продукції.

Ці чинники створюють для України реальну потенційну можливість замінити Росію в постачанні продукції з металевого титану для західних підприємств.

Відновлення титанової галузі економіки України створить надійне джерело постачання продукції з титану до країн Заходу й ліквідує їхню залежність від постачання з недружніх країн.