Україна та Румунія обговорили нарощування імпорту й експорту електроенергії між країнами

12:00 29.09.2023

Україна і Румунія поглиблюватимуть співпрацю для забезпечення ядерної і посилення енергетичної безпеки регіону. Про це йшлося на зустрічі міністрів енергетики України Германа Галущенка і міністра енергетики Румунії Себастьяна Бурдужи у Парижі.

Про це повідомили в Міністерстві енергетики України, передає УНН.

Деталі

Зустріч відбулася у межах Конференції високого рівня щодо дорожніх карт нової ядерної енергетики, організованої Агентством з ядерної енергії. Це перша очна зустріч міністрів енергетики України та Румунії після призначення пана Бурдужи на посаду.
Сторони обговорили напрямки поглиблення співпраці, які дозволять посилити енергетичну безпеку регіону.

У цьому контексті наголошувалося на важливості розвитку інтерконекторів і збільшення пропускної спроможності міждержавних перетинів для нарощування обсягів імпорту/експорту електроенергії між країнами.

Також під час зустрічі йшлося і про ситуацію на окупованій росією Запорізькій АЕС та ризики, які створює росія для глобальної ядерної безпеки своїми військовими діями в Україні.

Герман Галущенко наголосив, що після деокупації ЗАЕС Україна потребуватиме підтримки міжнародних партнерів для перевірки станції і обладнання, їх відповідності вимогам ядерної безпеки та готовності до повернення в експлуатацію.

Цитата

«Це унікальна ситуація, ще жодна з країн не стикалася з тим, як забезпечити ядерну безпеку в умовах окупації. Важливо, щоб найкращі фахівці з ядерної безпеки взяли участь у роботі цієї міжнародної місії, і досвід Румунії буде для нас дуже корисним», — зазначив він.

Під час зустрічі Герман Галущенко акцентував на неприпустимості ядерного інциденту, який може виникнути через військові дії росіян в Україні, та необхідності консолідації зусиль міжнародної спільноти для його недопущення.

Міністр запросив румунського колегу, як новопризначеного міністра, доєднатися до Міжнародної енергетичної консультативної ради високого рівня при Міністерстві енергетики України. Себастьян Бурдужа своєю чергою погодився на пропозицію і висловив готовність до конструктивної співпраці сторін.

Ще на цю тему