Єврокомісія пригрозила заборонити продаж певних товарів Туреччині та іншим країнам, через які Іран та РФ постачають деталі для зброї 

18:20 28.09.2023

Брюссель попередив європейські компанії та уряди про те, що може заборонити продаж певних компонентів Туреччині та іншим країнам, звідки Іран і Росія постачають деталі для безпілотників та іншої зброї, яку РФ використовує для атак на українські міста. 

Про це повідомляє The Guardian, пише ZN.UA.

Коментарі Єврокомісії з'явилися після публікації Guardian про те, що Україна передала союзникам звіт про виявлені європейські компоненти в іранських дронах.

В українському звіті, представленому урядам G7 у серпні, стверджувалося, що за попередні три місяці було здійснено 600 атак на міста з використанням безпілотних літальних апаратів (БПЛА), що містять західні технології.

П'ять європейських компаній були названі як оригінальні виробники виявлених компонентів.

"Іранське виробництво БПЛА адаптувалося і здебільшого використовує наявні комерційні компоненти, постачання яких погано або взагалі не контролюється", - йдеться у документі.

Митна інформація свідчить, що "майже весь імпорт до Ірану походить з Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В'єтнаму і Коста-Ріки".

За словами представника Єврокомісії, докази того, що компоненти постачаються через ці країни, свідчать про те, що санкції ЄС створюють "значний тиск", але держави блоку повинні посилити контроль за їхнім дотриманням.

"Це означає, що потрібно пильно стежити за іноземними операторами, які реекспортують товари, що потрапили під санкції ЄС, без відома експортера з ЄС. Для цього сценарію ми звернулися за підтримкою до влади третіх країн, щоб переконатися, що товари, які експортуються з ЄС до цих країн, не потрапляють до Росії. Представник ЄС із питань санкцій Девід О'Салліван тісно співпрацює з юрисдикціями третіх країн, щоб гарантувати, що наші санкції не можна буде обійти", - заявив він.

За словами представника Єврокомісії, ця ініціатива показала деякі "перші відчутні результати", і був складений "пріоритетний список санкційних товарів, що використовуються на полі бою", до яких компанії повинні застосовувати особливу обачність, і які треті країни не повинні експортувати до Росії.

"У деяких випадках, однак, ці дипломатичні зусилля можуть виявитися недостатніми, або може просто не бути бажання їх докладати. Якщо нічого іншого не спрацює, то єдиним варіантом, що залишається, є припинення експорту до цих третіх країн конкретних товарів, які викликають у нас найбільше занепокоєння, використовуючи антиобхідний інструмент ЄС. Цей інструмент дозволить ЄС заборонити експорт цих товарів до країн, які використовуються для обходу наших санкцій, а також заборонити надання пов'язаних із ними послуг”, - пояснили в Єврокомісії.

"До 10-го пакету санкцій вперше увійшли сім іранських компаній, які використовували компоненти ЄС та надавали Росії ударні безпілотники Shahed для атак на цивільну інфраструктуру в Україні. Це має стати сильним стримувальним фактором для інших компаній та міжнародних трейдерів, що обхід експортних обмежень не буде толеруватися", - додав представник Єврокомісії.

Раніше вже повідомлялося про те, як Іран побудував потужну індустрію з виробництва зброї на основі вкрадених західних технологій та як ці технології використовуються Росією проти України.
 

Ще на цю тему