Новий морський коридор показує світу, що з українськими портами можна працювати

16:20 28.09.2023

В складних поточних умовах нарощення обсягу вивезення продовольства морем хоча б до 30% від рівня, який вивозився до повномасштабного вторгнення, покращило б загальний показник експорту української агропродукції. 

Таку думку висловив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук, пише ЦТС з посиланням на АПК Інформ.

"Дає надію робота морського гуманітарного коридору, який розробили наші військові. Станом на 25 вересня, вийшло всього два судна загальним обсягом 20 тис. тонн. Але вони показали, що коридор може працювати. Це сигнал світу, що безпека в контрольованій нами акваторії забезпечена. Далі вільний прохід суден морськими шляхами буде тільки вдосконалюватись. Наразі небезпека все ж таки залишається, особливо у портах", - зазначив Марчук.

Він додав, що наразі в черзі на прохід до морських портів України очікують судна, які можуть вивезти приблизно 120 тис. тонн продовольства. В тому ж числі в очікуванні знаходяться судна для вивозу промислових товарів. Окрім цього, зростає ефективність річкових портів України.

"Незважаючи на постійні обстріли з боку росіян, сьогодні річкові порти досить ефективно експортують українську аграрну продукцію. За вересень ми отримаємо хороший результат з експорту агропродукції за цим напрямом - близько 3 млн тонн. Загалом, на сьогодні потрібно налагодити стабільний щомісячний експорт у 4,5 млн тонн продовольства для нормального функціонування українського агросектору", - вважає заступник голови ВАР.

Нагадаємо, що у серпні-вересні по оголошеному Україною тимчасовому коридору у Чорному морі з портів Одеської області змогли вийти п’ять суден, які знаходилися там з моменту початку широкомасштабної війни.  

У вересні вперше після виходу росії з зернової угоди до одного з портів Великої Одеси зайшли під завантаження і вийшли два балкери з зерном, а потім до портів Південний і Чорноморськ зайшли ще три судна за вантажем зерна і руди.
 

Ще на цю тему