Прем'єр Румунії: Ми б дали сигнал, що не хочемо допомагати Україні, якби заборонили її зерно

19:00 27.09.2023

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку пояснив у середу 27вересня, чому Бухарест не відреагував на зернову кризу за прикладом Польщі, яка ввела односторонню заборону на імпорт деякої української агропродукції.

Про це він сказав в інтерв'ю Digi24.ro, пише "Європейська правда".

Чолаку зазначив, що, на його думку, Україні потрібно допомагати до кінця війни, і саме тому він після консультацій з президентом Клаусом Йоганнісом вважав за прийнятний варіант ліцензування експорту та імпорту української агропродукції. 

"Я один з тих, хто вважає, що Україні треба допомагати, поки не закінчиться війна. Наша допомога полягає в тому, щоб допомогти цьому транзиту зерна. Ви бачили, що я відреагував не так, як Польща. Я також мав інституційні дискусії з президентом Румунії з цього питання, і ми обидва прийшли до однакової думки", – сказав Чолаку.

За його словами, через діалог з прем'єр-міністром України "ми знайшли систему ліцензування... щоб захистити фермерів". 

"Але ми не пішли на заборону, тому що це був би сигнал, який ми дали б демократичному світу, що ми не хочемо допомагати Україні. А це неправда і дуже неправильно", – пояснив глава румунського уряду.

"Це не війна між Російською Федерацією та Україною. Це не війна між Путіним і Зеленським. Це війна між диктатором і демократичним світом. Якби, не дай Боже, Росія мала хоч якийсь шанс виграти цю війну, подумайте про прецедент і мультиплікацію, яка б сталася в демократичному світі", – сказав Чолаку.

Ще на цю тему