Щоб не гаяти час, пілоти ПС ЗСУ "літають" на F-16 вже в Україні: як льотчики знайомляться з винищувачем

18:00 27.09.2023

Бригади тактичної авіації Повітряних Сил ЗСУ оснащені спеціальними симуляторами, які дозволяють нашим пілотам познайомитися з F-16 ще до того, як вони відправляться на навчання у Європу чи США

Як повідомляе Війсковий портал « Defense Express» Повітряні Сили ЗСУ на своїх сторінках у соцмережах опублікували відео, в якому розповідають про таке — що поки низка українських пілотів будуть вчитися нищити окупантів на багатофункціональних винищувачах F-16, то ті пілоти, які залишилися в Україні, у вільній від виконання бойових та інших завдань час вже розпочинають знайомство з американським літаком.


"Всі ми розуміємо, що майбутнє за літаками F-16 або іншого типу, які нам нададуть партнери, так що потрібно вже готуватися, вивчати обладнання кабіни, системи озброєння та його застосування", — розповідає пілот Су-27 Андрій.


Познайомитися з літаком F-16 українським пілотам допомагає доволі проста система, яка складається з джойстика управління літаком, який розташований праворуч, ручки управління двигуном, педалей, окулярів віртуальної реальності, монітора та системного блоку.

Український пілот "знайомиться" з F-16, стоп-кадр з відео Повітряних Сил ЗСУ

Як зауважує представник Командування підготовки ПС ЗСУ Олександр Дяків, завдяки такій системі українські пілоти можуть оптимально використовувати вільні хвилини для навчання, бо не прив’язані до конкретних локацій і можуть навчатися у зручний для себе час.

"Якщо говорити конкретно про літаки F-16 — це виконання практичних польотів на даних системах, як одиночно, так і в групі, при цьому льотчики можуть знаходитися у будь-якій точці України", — каже Дяків, наголошуючи на тому, що така попередня підготовка дозволяє скоротити тривалість подальшої підготовки наших пілотів вже у країнах-партнерах.

Завдяки попереднім тренуванням пілотам згодом буде легше проходити навчання на F-16 вже у країнах Європи чи в США
Завдяки попереднім тренуванням пілотам згодом буде легше проходити навчання на F-16 вже у країнах Європи чи в США
Речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат акцентує, що авіаційні симулятори, про які йдеться в сюжеті, є в розпорядженні фактично всіх бригад тактичної авіації. "Програмне забезпечення, ті карти, які завантажені у програму, вони відповідають реальним картам території України, окупованої території, тому пілоти літають фактично по тій місцевості, яку вже знають", — розповідає Ігнат.

F-16, фото — U.S. Air Force

Пілот Су-27 Андрій, який опановував F-16 на такому авіасимуляторі, наголошує, що американський літак значно б спростив завдання винищувальної авіації із прикриття ударних літаків та завдання ракетно-бомбових ударів.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що у США кардинально скоротили оцінку мінімального строку навчання українських пілотів на багатофункціональні винищувачі F-16.

Ще на цю тему