Україна передала країнам G7 секретний звіт про західні деталі в іранських "шахедах".

13:20 27.09.2023

Київ передав країнам "Великої сімки" секретний документ зі звітом про те, що іранські дрони Shahed, якими РФ обстрілює територію України, мають понад 100 електронних західних компонентів.

Про це пише видання The Guardian, передає Цензор.НЕТ.

Україна надіслала відповідний документ США, Японії, Німеччині, Британії, Франції, Італії та Канаді. Документ під назвою "Шквал смертей: звіт про БПЛА Shahed-136/131" підготували Центральний науково-дослідний інститут озброєння та військової техніки ЗСУ та українська розвідка.

Як зазначається, у звіті уряд України надав детальний аналіз зміни тактики використання дронів, відколи на полі бою знайшли перший Shahed – 13 вересня 2022 року.

Видання зазначає, що із серпня 2023 року російські війська здійснили понад 600 нальотів на українські міста, використовуючи ударні дрони-камікадзе із західними технологіями.

У "шахедах" виявили 52 європейські електронні компоненти в моделі Shahed-131 і 57 – у моделі Shahed-136. П'ять європейських компаній, включно з польським підрозділом британської транснаціональної корпорації, були визначені як оригінальні виробники цих компонентів. Серед виробників також є фірми зі США, Швейцарії, Нідерландів, Німеччини, Канади та Японії.

Видання повідомляє, що Іран розширює виробництво дронів, використовуючи сирійську фабрику в порту Новоросійська, і переміщує його в Алабугу в Татарстані. Водночас Тегеран продовжує постачати Москві деталі.

У звіті зазначається, що іранський уряд намагається "відмежуватися від надання Росії зброї" і "не може впоратися з російським попитом та інтенсивністю її використання в Україні".

Водночас у документі немає жодних припущень про будь-які правопорушення з боку західних компаній. Ідеться про те, що Іран зміг адаптуватися й здебільшого використовує комерційні компоненти, "постачання яких контролюється погано або не контролюється взагалі". Майже всі деталі Іран імпортує з Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В'єтнаму та Коста-Рики.

Таким чином Україна пропонує своїм союзникам завдавати ударів по заводах для виробництва дронів в Ірані, Сирії й, можливо, у РФ.

Україна також просить своїх партнерів надати ракети дальнього радіуса дії для цих ударів, якщо це буде потрібно.

"Зазначене можуть здійснювати Сили оборони України у разі надання партнерами необхідних засобів ураження", - йдеться у документі. 

Ще на цю тему