Атаки на Чорноморський флот РФ зменшили здатність росіян забезпечувати фактичну блокаду українських портів – британська розвідка

14:40 26.09.2023

Чорноморський флот РФ після низки успішних українських ударів вже не зможе мати у Чорному морі такий контроль, як раніше. 

Ці атаки були більш руйнівними та скоординованими, ніж до цього часу під час війни. Таким чином, здатність РФ надалі блокувати українські порти, ймовірно, зменшиться. Про це йдеться у зведенні міноборони Великої Британії, передає Цензор.НЕТ.

"За останні тижні Чорноморський флот Росії (ЧФ РФ) зазнав низки серйозних атак, кульмінацією яких стали удари по його штабу 20 і 22 вересня 2023 року. Ці атаки були більш руйнівними й більш скоординованими, ніж досі у війні. Фізична шкода, завдана ЧФ, майже напевно є серйозною, але локалізованою", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, флот не втратив здатності завдавати ударів крилатими ракетами та патрулювати місцевість. Водночас, на думку зовнішньої розвідки, здатність росіян здійснювати ширше регіональне патрулювання та забезпечувати фактичну блокаду українських портів буде зменшена. Крім того, ймовірно погіршиться здатність РФ проводити планове техобслуговування та захищати свої активи в портах.

"У Чорному морі триває динамічна, масштабна морська битва. Це, ймовірно, змусить Росію зайняти оборонну позицію і водночас продемонструє, що українські військові можуть підірвати символічну і стратегічну міць Кремля стосовно його теплого водного порту в окупованому Севастополі", - додали у розвідці Британії.
 

Ще на цю тему