У Євросоюзі відреагували на загострення ситуації в Нагірному Карабасі

Європейський Союз засуджує військову ескалацію в районі Нагірного Карабаху, висловлює жаль щодо загиблих і закликає негайно припинити бойові дії, зокрема поточні з боку Азербайджану. 

Необхідне відновлення мирного процесу, йдеться в заяві високого представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, яку опублікувала пресслужба Євросоюзу, пише ZN.UA.

За його словами, азербайджанській стороні варто терміново повернутися до діалогу з вірменами в Нагірному Карабасі. Загострення не має стати приводом для силового відселення місцевих жителів.

"Насильство має зупинитися, щоб створити сприятливе середовище для миру та переговорів щодо нормалізації. Необхідна справжня прихильність усіх сторін, щоб працювати над досягненням узгоджених результатів. ЄС залишається повністю залученим до сприяння діалогу", – додав Боррель.

Окремо "антитерористичні заходи локального характеру" з боку Баку прокоментувала Франція, "рішуче" засудивши їх.

"Жодним приводом не можна виправдати такі односторонні дії, які загрожують тисячам цивільних, що вже постраждали від місяців незаконної блокади, і суперечать зусиллям міжнародного співтовариства з досягнення врегулювання шляхом переговорів", – наголосили в заяві французького Міністерства закордонних справ.

Країна закликала Азербайджан негайно зупинити бойові дії та поважати міжнародне право. Там покладають на Баку "повну відповідальність за долю мирних" у Нагірному Карабасі.

Також Франція виступила з вимогою екстрено скликати засідання Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй через загострення ситуації. У МЗС зазначили: "Ми тісно співпрацюємо зі своїми європейськими та американськими партнерами, щоб забезпечити сильну відповідь на цю неприйнятну атаку, відповідну ризикам, які вона створює для безпеки регіону".

Раніше повідомлялося, що останніми тижнями Азербайджан проводить мобілізацію резервістів, зосереджує війська біля азербайджано-вірменського кордону та лінії зіткнення в Карабаху, будує укріплення та фронтові дороги. Що ж відбувається на Південному Кавказі? Невже там буде третя карабаська війна? Про те, що відбувається в Південнокавказькому регіоні, а також про цілі сторін конфлікту – в статті Володимира Кравченка "Кавказ на порозі нової війни. Москва жертвує союзником".
 

Ще на цю тему