Екологія під загрозою: Росія дозволила неукріпленим нафтовим танкерам рухатися через Арктику — FT

10:40 18.09.2023

Росія вперше дозволила неукріпленим нафтовим танкерам пройти крижаним північним морським шляхом, що викликало попередження про зростання ризику катастрофічного розливу нафти в Арктиці, поки РФ перенаправляє експорт, що потрапив під санкції Заходу, в Азію. 

Про це пише FT, повідомляє ZN.UA.

У серпні два танкери отримали дозвіл на подорож у понад п'ять тисяч кілометрів вздовж північного узбережжя Росії, хоча вони не належать до танкерів так званого "льодового класу", які створені для того, щоб витримувати відповідні умови.

"Тонкокорпусні" судна вирушили до Китаю на початку вересня, вперше пройшовши одним із найнебезпечніших льодових маршрутів на планеті, далеко від будь-яких можливостей реагування на розливи нафти.

"Морська крига непередбачувана, а маршрути дуже важко підтримувати. Використання танкерів не льодового класу робить і без того високу ймовірність аварії набагато гіршою”, - каже Чарлі Кронік з Greenpeace. 

В останні роки Москва розглядала північний морський шлях, який повністю пролягає в арктичних водах, як такий, що пропонує коротший шлях до Китаю. Потепління клімату відкрило цей маршрут в літні місяці і він значно швидший, ніж рух звичайним шляхом через Суецький канал.

Дозвіл на проходження цим маршрутом танкерів не льодового класу з'явився після того, як західні санкції, пов'язані з російським вторгненням в Україну, обмежили можливості Москви постачати свою нафту на ринок. Вона вже почала частіше використовувати північний морський шлях, щоб скоротити час транспортування до ринків Азії.

Типова подорож з північного російського порту Приморськ до Китаю через Суецький канал займає 45 днів; використання північного морського шляху скорочує її на десять днів. За оцінками провідного аналітика Kpler Віктора Катона, Росія могла б заощадити півмільйона доларів за один рейс лише на паливі.

У 2022 році лише один укріплений танкер "Василий Динков" перевозив російську нафту цим маршрутом до Китаю. У 2023 році, однак, десять танкерів льодового класу попрямували до Китаю, згідно з даними відстеження суден від Kpler. Один укріплений танкер для перевезення СПГ також завершив подорож цього тижня.

Використання неукріплених суден потенційно можливе на цьому маршруті з 2020 року. “Росатом”, який регулює північний морський шлях, дозволив суднам не льодового класу проходити маршрутом в літньо-осіннє вікно з липня до середини листопада самостійно або, в більш легких льодових умовах, з супроводом криголама.

У "Росатомі" заявили FT, що "поліпшення навігаційних умов у літні та осінні місяці дозволяє суднам не льодового класу працювати безпечно", додавши, що всі танкери піддаються ретельним перевіркам. 

Експерти з судноплавства кажуть, що неукріплені танкери теоретично можуть ходити північним морським шляхом у вересні та жовтні, коли крижаний покрив є найтоншим після теплих літніх місяців. Але залишаються великі ризики, оскільки крижини можуть затримувати судна і потенційно зруйнувати неукріплені корпуси танкерів.

Старший радник з питань судноплавства і Арктики в екологічній групі Bellona Сігурд Енге вважає ризик "досить екстремальним”.

“Літній день на північному маршруті - це не обов'язково легка прогулянка", - сказав він.

Рух льоду там, зумовлений як морськими течіями, так і вітром, є вкрай непередбачуваним. Коли льоду менше, хвилі також можуть бути вищими, створюючи інші ризики.

Наприкінці липня цього року кілька кораблів льодового класу зіштовхнулися з більш складною кригою, ніж дозволяла їхня льодова класифікація, і були змушені чекати на супровід криголама у Східно-Сибірському морі.

Репортер видання High North News Мальте Хамперт, що спеціалізується на висвітленні подій в Арктиці, вважає, що такі поставки свідчать про "відчайдушність" Росії у спробах продати нафту.

"Я думаю, що це явна ознака того, що для Росії продаж енергоносіїв за будь-яку ціну переважає над захистом довкілля. Взаємозв'язок зміни клімату та геополітики створив цю ситуацію. Росія відчайдушно намагається доставити свою нафту на ринок", - каже Гумперт.

Один із двох неукріплених танкерів, NS Bravo, перевозить приблизно мільйона барелів нафти на своєму шляху до порту Річао на сході Китаю.

Судно "Леонід Лоза", що везе таку ж кількість нафти до східного Китаю, вийшло з порту Мурманська 9 вересня, через шість днів після NS Bravo, згідно з даними супутникового стеження за суднами.

Суднам "Леонід Лоза" і NS Bravo 12 і 13 років, відповідно. Звіти інспекції показують, що російські чиновники в порту Тамань висловили занепокоєння щодо NS Bravo в грудні 2020 року, відзначаючи порушення техніки безпеки і корозію палуби.

Усі нафтові танкери, побудовані з 1995 року, мають подвійні корпуси для зменшення ризику розливу нафти. Але витоки залишаються можливими в разі руйнування або пробоїни в корпусі.

Раніше повідомлялося, що Росія використовує величезний флот старих танкерів, щоб обійти обмеження ЄС і G7. Збільшення ризиків екологічної катастрофи через використання старих танкерів стурбувало навіть ООН, яка висловила своє занепокоєння.

«Хто допомагає Росії обходити нафтові санкції, в тому числі і за рахунок України?» і чому повністю прибрати російське паливо з ЄС та України поки не вдалося - у статті Артема Куюна та Івана Марченкова.
 

Ще на цю тему