Таємнична зброя ЗСУ пошкодила два важливі кораблі ЧФ РФ, тепер "бавовни" буде більше-Фото

21:38 14.09.2023

Пошкодження цих двох кораблів створює для ворога помітні проблеми у всій системі оборони

Як пише ВІйсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Стратком ЗСУ повідомив, що вранці 14 вересня 2023 року Сили оборони України уразили обидва патрульні кораблі проекту 22160 зі складу Чорноморського флоту РФ, які отримали "певні пошкодження". Відомо, що ураження відбулось у південно-західній частині акваторії Чорного моря, але тип озброєння, який був використаний для атаки – не розкривається.

Водночас, ВМС України також уже заявили про те, що це саме їх підрозділи сьогодні уразили рашистський ЗРК С-400. І якщо узагальнити ці всі деталі, то ситуація набуває додаткової таємничості.

0
Очевидно, що атаки на ці два рашистські кораблі та С-400 відбувались одночасно, і могли бути скоординованими. Але є і фактори, які роблять таємничим питання про те, яка ж зброя могла бути використана для цих ударів.

Модифікований "Нептун", за деякими твердженнями, може відрізнятись від базової версії не тільки збільшеною БЧ, але й збільшеною дальністю стрільби також, і уже на підставі бодай цього ми не можемо виключати варіант, що саме цими системами Сили оборони України могли ударити і по патрульним кораблям проекту 22160 ЧФ РФ. Водночас, шкідлива звичка Ілона Маска вимикати Starlink саме під час прямування наших морських дронів до виходу в атаку на Чорноморський флот і не дозволяє стверджувати пряме, що саме катери-камікадзе могли атакувати ці кораблі окупантів.


Патрульний корабель "Василий Быков" проекту 22160 зі складу ЧФ РФ, зображення з відкритих джерел

Свою чергу, кораблі проекту 22160 в складі ЧФ РФ (в строю налічується чотири ) є важливою ланкою в системі оборони окупантів, бо залучались для виконання патрульних функцій, захисту від наших катерів-камікадзе, і частково – для виконання завдань ППО та прикриття виходу в море інших російських кораблів.

Характеристики кораблів цього проекту: водозаміщення повне – 1800 тонн, довжина корпусу – 94 метри, ширина корпусу – 14 метрів, ширина корпусу – 4 метри, максимальна швидкість ходу – до 25 вузлів, дальність та автономність ходу – 6000 миль на 16 вузлах, до 60 діб, екіпаж – 28 осіб, може бути збільшений до 80 осіб.


Патрульний корабель "Павел Державин" проекту 22160 зі складу ЧФ РФ, зображення з відкритих джерел

Набір озброєння кораблів проекту 22160 – одна 76-мм артустановка АК-176МА, вісім ПЗРК "Игла-С" або "Верба", один гелікоптер Ка-27 або Ка-29, заявляється можливість розміщення кількох БПЛА "Орлан-10" на ангарній палубі.


Як мінімум на двох кораблях цього проекту замість гелікоптера на майданчику розміщено "сухопутний" ЗРК "Тор". Дані про начебто можливість використання на кораблях проекту 22160 модульних пускових установок під ракети "Калибр" або Х-35 типу Club-K не підтверджуються з відкритих джерел.

Ще на цю тему