У Криму проводять до 15 незаконних розкопок: доля знайдених артефактів є невідомою

17:40 14.09.2023

У тимчасово окупованому Криму російські окупанти проводять до 15 незаконних археологічних розкопок. 

Про це під час інтерв'ю УП розповіла спеціалістка зі скіфської культури Оксана Ліфантій. Вона наголосила, що подальша доля знайденого залишається невідомою, пише ZN.UA

"Це – доволі багато на такий невеликий регіон. До окупації в Криму було трохи менше експедицій. Той самий Усть-Альмінський некрополь (речі з якого поїхали на виставку і потім застрягли майже на 10 років в Нідерландах) продовжує досліджуватись з фінансуванням росіян і за участі росіян, - розповіла дослідниця. - У 2017 році там, зокрема, знайшли жіноче поховання із золотом, і у російських ЗМІ пішла бравада про те, що "не потрібно нам те золото повертати, ми своє скіфське золото змогли відкопати".  

Ці розкопки можливі завдяки федеральному фінансуванню, наголошує Ліфантій. Вона підозрює, що після них під приводом реставрацій знайдені речі можуть вивозити за територію півострова.  

"Згідно із міжнародним правом, археологічні артефакти, виявлені у такий спосіб, – поза законом", - наголошує Ліфантій. 

Раніше археологиня Інституту археології НАН Евеліна Кравченко розповіла, що понад пів тисячі об’єктів культурної спадщини України були пошкоджені або знищені внаслідок російської агресії. Вона наголошує, що українців позбавляють тих пластів культури та історії, які не були вивчені досконально, а відтепер втрачені назавжди. Загарбники розікрали фонди музеїв на окупованій території, а також витягають цінності із землі вздовж траси Таврида та у Херсонесі Таврійському, який входить до світової спадщини ЮНЕСКО.
 

Ще на цю тему