У Криму «суд» залишив шістьох активістів із Бахчисараю під вартою

20:40 12.09.2023

У тимчасово окупованому Криму "суд" залишив під вартою до 23 жовтня 2023 року шістьох кримськотатарських активістів, яких було незаконно затримано 24 серпня.

Про це "Кримську солідарність" повідомили адвокати затриманих, передає Укрінформ.

"Верховний суд Криму відхилив скаргу про звільнення з-під арешту шістьох кримськотатарських активістів "Кримської солідарності" з Бахчисараю. Сейдамета Мустафаєва, Ельдара Якубова, Абдулмеджита Сейтумерова, Руслана Асанова, Амєтхана Умєрова і Ремзі Німетулаєва залишили в СІЗО до 23 жовтня 2023 року", - йдеться у повідомленні.

Захисники вважають, що слідство необґрунтовано звинувачує кримськотатарських активістів у терористичній діяльності.

Фото з сайту Укрінформ

Зазначається, що Сафіе Шабанова, яка представляє інтереси Сейдамєта Мустафаєва, повідомила, що її підзахисного треба відправити під домашній арешт. "У нього велика родина - чотири дитини, у тому числі двомісячний малюк. Тому він повинен допомагати своїй дружині, щоб вона могла займатися дітьми і возити їх в школу", - наголосила Шабанова.

"Суд" також не прийняв аргументи Мустафаєва про те, що його підзахистний ніколи не займався будь-якою незаконною діяльністю, завжди вів "нормальний" спосіб життя і не був помічений в конфліктах, повідомили в "Кримській солідарності".

Адвокат Рефат Юнус наполягав на тому, що слідство не надало достатніх доказів, щоб відправити Руслана Асанова до СІЗО. "Сам Асанов почувається задовільно, але поки йому не доходять листи", - поінформував адвокат.

Інший адвокат, Едем Семедляєв підкреслив, що суд не прийняв "жодного аргументу" про те, щоб обрати його підзахисному, Амєтхану Умєрову, інший запобіжний захід. За словами правозахисника, "зараз Умєров почуває себе добре. Він дякує джамаат (громаді - ред.) за підтримку".

Еміль Курбедінов, який захищає Абдулмеджита Сейтумерова, підкреслив, що "співробітники ФСБ надали матеріали, які не відповідають дійсності".

Крім того, на усіх заарештованих поширюється четверта стаття Женевської конвенції. Згідно з нею, усім жителям, які знаходяться зараз на контрольованих РФ територіях, гарантується захист. За словами Курбедінова, і "суд" першої інстанції, і "Верховний суд" визнали ці аргументи "непереконливими".

Як повідомлялося, 24 серпня о четвертій годині ранку російські силовики увірвалися з обшуками до будинків кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі Криму.

Співробітники ФСБ затримали шістьох людей: Ремзі Німетулаєва, Руслана Асанова, Сейдамєта Мустафаєва, Амєтхана Умєрова та Ельдара Якубова. Серед затриманих також Абдулмеджит Сейтумеров, рідний брат двох кримських політв'язнів із Бахчисараю, заарештованих у березні 2020 року та засуджених до 14 та 17 років ув’язнення. Усі затримані - активісти «Кримської солідарності».

МЗС України засудило ці переслідування за абсолютно сфабрикованими звинуваченнями та закликало міжнародну спільноту продовжувати чинити тиск на Росію задля негайного звільнення усіх незаконно ув’язнених українських громадян.
 

Ще на цю тему