Санкції змусили російський «Сбєрбанк» перейти на китайські банкомати

16:20 12.09.2023

"Сбєрбанк" РФ почне поповнювати свій парк банкоматів китайськими моделями в рамках чергового оновлення.

Як розповів перший заступник голови правління "Сбєрбанку" Александр Ведяхін, процес заміни банкоматів розпочнеться вже у 2024 році і торкнеться від 10% до 15% пристроїв, передає Бізнес.Цензор.

Інтерес до китайських банкоматів російський банк виразив на початку 2023 року. Тоді "Сбєрбанк" запустив пілотний проєкт, перевіряючи працездатність банкоматів з операційною системою на базі Linux. Пілот завершився успішно, і одна з компаній-учасниць була визнана відповідною стандартам. "Сбєрбанк" не називає цей бренд.

"Сбєрбанк" не розкриває загальну кількість банкоматів у своїй мережі, однак, за даними Центробанку РФ на початок 2023 року, у Росії діяло 179 739 банкоматів.

До квітня у "Сбєрбанку" залишалося менше 5% американських банкоматів, і банк планує повністю позбутися їх у найближчі два-три роки.

Раніше на ринку банкоматів у Росії домінували міжнародні корпорації NCR та Diebold Nixdorf, а також Hyosung TNS, GRG Banking та OKI Electric Industry. Однак після початку війни в Україні NCR та Diebold Nixdorf оголосили про припинення своєї діяльності в Росії, що дуже змінило ситуацію на ринку: до 2022 року на ці компанії припадало 60% банкоматів у країні.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему