Британія – офіційно: Росіяни намагалися атакувати ракетами торгове судно в Одеському порту 

15:00 12.09.2023

За даними британської розвідки, російські окупаційні війська намагалися атакувати ракетами цивільне вантажне судно під ліберійським прапором, що перебувало в Одеському порту наприкінці серпня. 

Про це заявив прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, передає видання Порти України з посиланням на Reuters.

Завдяки розсекреченим розвідувальним даним ми знаємо, що 24 серпня російські військові атакували цивільне вантажне судно в Чорному морі кількома ракетами”, — заявив Сунак, виступаючи в британському парламенті з доповіддю про саміт G20, який він відвідав у Нью-Делі.

За його словами, серед ракет було два «Калібри», випущені з ракетоносця ЧФ РФ в акваторії Чорного моря. Проте усі повітряні цілі успішно збила українська ППО.

Це перший випадок, коли офіційна особа прокоментувала обстріл судна, зазначає агентство.

Вочевидь, ідеться про балкер Primus під прапором Ліберії, який 26 серпня після півторарічного простою вийшов з Одеського порту, скориставшись наданим ВМС ЗСУ тимчасовим коридором.

ВМС ЗСУ оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України, відповідно до наказу навігаційного доручення ВМС №6 від 8 серпня 2023 року. Коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та «Південний» на момент повномасштабного російського військового вторгнення.

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції з портів у Чорному морі. Одночасно російська сторона оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря.

Після оголошення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи російські терористи почали завдавати масованих ударів по Одеській області, в результаті яких пошкоджень зазнає інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, Росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.
 

Ще на цю тему