На заправках окупованого Криму немає дизельного пального

14:20 12.09.2023

З автозаправок тимчасово окупованого Криму зникло дизельне пальне. 

Найкрупніші мережі АЗС на окупованому півострові - ТЭС, ATAN, Grifon дизельного пального не пропонують. На табло навпроти “ДТ” суцільні нулі. Окупаційна “влада” обіцяє владнати ситуацію, але марно, пише Центр журналістських розслідувань.

«Дизель» є лише на кількох заправках і по захмарних цінах. На АЗС “Мустанг” його продають майже по 75 рублів за літр, на заправках “Formula” трохи дешевше – по 71,5 рублів. Це на 11 рублів більше, ніж у серпні 2023 року.

Кримська «влада» пояснює перебої з пальним складною логістикою, зростанням біржевих цін, а також підвищеним попитом на дизельне пальне сільгосппідприємств під час посівної та уборочної кампаній. Проте величезні витрати солярки на потреби «СВО», а також знищення українськими силами багатьох нафтопереробних потужностей РФ серед причин не називають.

Севастопольський «губернатор» Развозжаєв у перебоях з дизельним пальним також звинуватив логістичні складнощі та пообіцяв вирішити проблему дефіциту за лічені години. Проте, вочевидь, не вдалося. Сьогодні незадоволені севастопольці викладають в мережі відеозаписи із запитанням до гауляйтера.

За даними «Кримстату», ціни на автомобільне пальне на півострові з травня до вересня зросли на 11-18%. Найбільше подорожчало саме дизельне пальне.

Бензин впродовж серпня-вересня у Криму подорожчав на 3-4 рублі. Компанія Atan – найбільша мережа АЗС на півострові – навіть повідомила своїм клієнтам про припинення нарахування бонусів.

«Нам дуже шкода, що доводиться приймати таке рішення, але в зв’язку з постійним зростанням біржових цін на пальне ми змушені тимчасово призупинити нарахування бонусів за оплату пального на території Республіки Крим та міста Севастополь. Це необхідно для максимально можливого стримування роздрібних цін на наших АЗК», – йдеться в офіційному повідомленні компанії. 

Російський мінсільгосп визнав ситуацію з дизельним пальним близьким до катастрофічної, а ціни – «беспредельними». Там пропонують заборонити експорт дизельного пального. Федеральна антимонопольна служба анонсує перевірки всього ланцюжка – від закупівлі на нафтопереробних заводах до продажу на АЗС. А міністр енергетики РФ, за повідомленнями російських пропагандистських медіа, назвав дефіцит дизельного пального штучним, звинувативши тих, хто «намагався зіграти на ситуації». Нічого нового – як у «совку», де винними в дефіциті призначали спекулянтів. 

Тим часом співробітники кримських АЗС кажуть, що чекати припинення зростання цін на пальне, а тим більше їхнього падіння, не варто, хоча т.з. «влада» окупованого півострова вже неодноразово запевняла, що Крим забезпечений всіма видами паливно-мастильних матеріалів і заперечувала виникнення дефіциту пального та його здорожчання.