Україна повернула "Вишки Бойка". ГУР заявило про унікальну операцію в Чорному морі

12:40 11.09.2023

Україна повернула під контроль "Вишки Бойка" у Чорному морі, у Головному управлінні розвідки Міноборони заявили про унікальну операцію.

Про це повідомляе «Лига Нет» з посиланням на пресслужбу ГУР.

Розвідники заявляють, що Росія окупувала газо та нафтовидобувні платформи біля берегів тимчасово окупованого Криму ще у 2015 році та використала їх у військових цілях.

Там розміщували гелікоптери та засоби радіолокації.

ГУР заявляє про унікальну операцію щодо повернення "Вишок Бойка" підрозділами спецпризначення — були взяті під контроль бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також самопідіймальні бурові установки, "Таврида" та "Сиваш".

Під час операції бійці захопили трофеї — запас некерованих авіаційних ракет, а також станцію радіолокації "Нева", яка може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Зазначається, що під час однієї із фаз операції стався бій між воїнами на катерах та російським винищувачем Су-30 — літак отримав пошкодження та відступив.

"Вишками Бойко" називають самопідйомні бурові установки (СПБУ) "Петро Годовалець" і "Незалежність", які були придбано за часів президентства Віктора Януковича, коли Міністерство енергетики очолював нинішній депутат Верховної Ради Юрій Бойко. Станом на початок 2014 року вони знаходилися на Одеському газовому родовищі, але пізніше їх відвели ближче до узбережжя Криму. На їхнє місце відправили платформу "Таврида".

Теми:

Ще на цю тему