Sea Breeze 23.3 розпочався: чи треба від них очікувати зменшення загрози від ударів РФ по Дунаю

14:20 11.09.2023

Sea Breeze 23.3 проходить у північно-західній акваторії Чорного моря та гирлі Дунаю, який став районом атак РФ по Україні

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Сьогодні, 11 вересня, у північно-західній частині Чорного моря та у дельті Дунаю розпочались міжнародні навчання Sea Breeze 23.3. Сам індекс яких говорить про певну позаплановість маневрів. У навчаннях беруть участь військові з Румунії, США, Болгарії, Франції, Великої Британії, Туреччини та України.

Враховуючи регіон навчань, а також пряму загроза та факти завдання РФ ударів літако-снарядами Shahed-136 по території Румунії, може скластися враження, що ціль самих навчань - відпрацювання безпеки від нової загрози. Але головною задачею Sea Breeze 23.3 є навчання з розмінування.


Саме тому від Румунії, сили якої й стали ядром тренувань, представлені тральником Slt. Alexandru Axente (DM-30), водолазними та іншими катерами, а також річковим монітором F-179 Posada типу Smârdan. З боку США у навчаннях бере участь протичовновий літак P-8 Poseidon, а також катери та водолази, а інші країни направили на навчання фахівців та штабних офіцерів.


Тобто ані масштаб самих навчань, ані кількість залучених до них сил не говорять про намір додатково захистити румунську територію від можливих атак з боку РФ. Також самі навчання доволі короткострокові й будуть тривати до 15 вересня. Тобто мова не йде про розгортання додаткових сил протягом значного часу.

Водночас як на такі маневри відреагує Кремль буде доволі цікавим. Якщо атаки по українській портовій інфраструктурі хоча б тимчасово припиняться, то це вже буде означати правильність таких дій з боку союзників. Але не варто виключати й сценарій, коли у Москві навпаки скористаються можливістю підвищити градус напруги.

Теми:

Ще на цю тему