Румунія менш як за тиждень пройшла шлях від "загрози немає" до будівництва укриттів і повітряної тривоги

15:00 09.09.2023

Румунія вимушена вжити низку заходів безпеки через загрозу російських дронів-камікадзе та ракет на території країни
Національний комітет з надзвичайних ситуацій Румунії у п’ятницю, 8 вересня, ухвалив рішення надати дозвіл румунському оборонному відомству вжити заходів щодо підвищених мір захисту населення на румунському узбережжі Дунаю напроти українських портів Рені та Ізмаїл.


Як розповідае Вісковий портал« DEFENSE EXPRESS»
з посиланням на виданніе Digi24, у районах з ризиком падіння "елементів, що належать до засобів боротьби, які застосовуються у конфлікті" [тобто — там, де ймовірно може впасти російський Shahed чи крилата ракета тощо] буде здійснюватися розсилка повідомлень Ro-Alert.

Крім того, серед місцевого населення проведуть інструктаж, що робити у ситуації "повітряної тривоги". Також у низці населених пунктів, зокрема у Плауру і Чаталкіой, планують побудувати укриття.


Таких заходів Румунія вирішила вжити після того, як РФ за п’ять днів поспіль випустила 135 дронів-камікадзе типу Shahed 131/136, більшість з яких була спрямована по Одеській області.

Разом з тим, під час атаки у ніч з 3 на 4 вересня російські Shahed впали й на території Румунії. На що у той же день пролунала доволі прогнозована реакція від оборонного відомства країни, де, серед усього, заявили, що "засоби нападу", які використовують росіяни, нібито ніколи "не створювали прямих військових загроз національній території або територіальним водам Румунії".

Водночас вже за декілька днів Бухарест все ж таки був вимушений змусити факт "ймовірного падіння дрона" — президент країни Клаус Йоганніс заявив, що за умови, якщо у результаті "термінового та професійного розслідування" підтвердиться, що йдеться про російський дрон, то цей епізод "стане серйозним порушенням суверенітету і територіальної цілісності Румунії".

А тепер, через пару днів після цієї заяви, вже маємо й факт того, що румуни вимушені вжити невідкладних заходів, щоб забезпечити захист свого населення у "небезпечних зонах" — попри всі заяви про "відсутність небезпеки".

Ще на цю тему