Росія викликала посла Вірменії: обурюється серією "недружніх кроків" і гумдопомогою для України

12:00 09.09.2023

Росія викликала до Міністерства закордонних справ посла Вірменії Вагаршака Арутюняна на "жорстку розмову" за останні кроки Єревана, які РФ вважає недружніми.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві МЗС РФ. 

В МЗС Росії заявили, що помітили у Вірменії вагання щодо подальшої участі в Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) та двосторонніх договорах з Росією, а також життєздатності домовленостей за участі Росії для нормалізації відносин з Азербайджаном. 

"На цьому тлі керівництво Вірменії останніми днями вдалося до серії недружніх кроків, включно із запуском процесу ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду, поїздку до Києва дружини прем’єр-міністра Анни Акопян з передачею гумдопомоги київському нацистському режиму, проведення на вірменській території військових навчань за участі США. У зв’язку з цим до МЗС Росії викликали посла Вірменії у Москві В. Арутюняна, якому висловлено жорсткі зауваження", – заявляє Москва.

Також послу передали ноту протесту через висловлювання спікера парлаенту Симоняна на адресу речниці МЗС РФ Марії Захарової та всього відомства, та окреом обурилися затриманнями у Вірменії проросійського блогера та представника вірменської філії "Спутніка". 

В МЗС РФ висловили сподівання, що Росія і Вірменія залишаються союзниками, та що Вірменія буде співпрацювати у питанні навчань по лінії ОДКБ та "мабутнього спрямування у республіку спостережної місії організації для сприяння врегулюванню між Вірменією та Азербайджаном".

Нагадаємо, нещодавно прем'єр Вірменії Нікол Пашинян назвав стратегічною помилкою те, що Вірменія у безпекових питаннях покладалася лише на Москву.  

Днями він заявив про накопичення військ Азербайджану і загрозу нової ескалації.

Ще на цю тему