Ердоган заявив, що хоче у півтора рази збільшити товарообіг з Росією

18:00 04.09.2023

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган на зустрічі з президентом Росії Владіміром Путіним 4 вересня заявив, що хоче більш ніж у півтора рази збільшити товарообіг між країнами.

За його словами, обсяг взаємного товарообігу між Туреччиною та Росією на даний момент становить 62 млрд доларів і сторони планують довести цей показник до позначки 100 млрд доларів на рік, заявив Ердоган на зустрічі в Сочі, повідомляє ZN.UA з посиланням на турецьке державне агентство Anadolu.

За даними агентства, Ердоган прибув на один день і під час візиту сторони обговорять перспективи поновлення дії «зернової угоди», яка дозволяла безпечно експортувати зерно з чорноморських портів України до 17 липня, доки Росія не вийшла з угоди.

Також президент Туреччини заявив про «крок назустріч слаборозвиненим африканським країнам», що може свідчити про роботу над угодою між РФ та Туреччиною за посередництва Катару щодо експорту зерна до Туреччини.

За словами Ердогана, також зустрічаються глави центробанків РФ та Туреччини, які обговорять «кроки у бік переходу на взаємні розрахунки у нацвалюті».

Нагадаємо, що турецькі ЗМІ називали основними темами переговорів між Ердоганом та Путіним будуть «зернова угода», обмін полоненими між Росією та Україною, а також миротворчі ініціативи Ердогана, зокрема у Сирії.

У липні Financial Times попереджала, що Москва проштовхує план експорту зерна за участю Катару та Туреччини, який закріпить блокаду українських портів.
 

Ще на цю тему