Спроби РФ задушити українську економіку починають торкатися інтересів Туреччини в Чорному морі – Politico

12:20 04.09.2023

Сьогодні, 4 вересня Ердоган планує відвідати Путіна у резиденції «Бочаров Ручей» на березі Чорного моря, і проблеми у ньому незмінно спливуть на зустрічі.

Усе більш запеклі спроби Росії задушити українську економіку починають торкатися інтересів Туреччини, знову розпалюючи багатовікове суперництво між двома історичними противниками, пише ZN.UA з посиланням на Politico.

Ще у 2016 році президент Туреччини Реджеп Ердоган бурчав, що Чорне море стає «російським озером», і виступав за створення спільного румунсько-болгарсько-турецького флоту НАТО, щоб збалансувати потужність Росії. Нині ці побоювання лише посилилися.

Стратегічний водний шлях є життєво важливою сполучною ланкою для торгівлі енергетикою та продукцією сільського господарства, забезпечуючи постачання більшої частини світу нафтою, газом та зерном.

Відносини Путіна та Ердогана ускладнюються різними темами: від прав кримських татар до війни в Сирії. Спочатку Туреччина прагнула виступити в ролі посередника у переговорах між Україною та РФ, щоб допомогти росіянам зберегти відкритими їхні торгові шляхи, але тепер агресія Путіна стає все більшим головним болем для Анкари.

Безпосередні проблеми Анкари подвійні. По-перше, війна впливає на її власні кораблі та лінії постачання, що навряд чи ідеально підходить для країни, що бореться із сильною інфляцією. По-друге, російське зернове ембарго кидає тінь на спроби Ердогана уявити себе лідером антизахідного альянсу країн Африки та Азії (особливо мусульманських), тоді як Москва впливає на глобальні ланцюжки постачання товарів.

В якості можливої ознаки розчарування в Кремлі Ердоган тепер відкрито підтримує членство України в НАТО і, мабуть, порушив угоду з Путіним у липні, дозволивши п'ятьом високопоставленим українським командирам «Азова» повернутися додому.

У той час як бої вирують у брудних окопах та завалених руїнами містах на сході України, сили Москви розширюють свої зусилля щодо завдання ударів по морській інфраструктурі Києва і навіть вдаються до переслідування цивільних судів у міжнародних водах.

У середині серпня російські війська зробили попереджувальні постріли і взяли на абордаж вантажне судно «Шюкрю Окан», що належить Туреччині, що прямувало в турецькі води, опублікувавши відеоролик, на якому екіпаж під дулом пістолета змушують стати на коліна. "Всі судна, що йдуть Чорним морем до українських портів, будуть розглядатися як потенційні перевізники військових вантажів", - попередили в російському Міноборони.

Цей крок було зроблено за кілька тижнів після одностороннього виходу Кремля із зернової угоди за посередництва ООН, яка відновила потік морських перевезень через Чорне море та допомогла знизити захмарні ціни на сільськогосподарську продукцію. Угода, підписана Туреччиною, гарантувала, що майже 33 мільйони тонн продуктів харчування зможуть залишити заблоковані порти України, які супроводжуються через заміновані морські шляхи до Стамбула, перш ніж вирушити на важливі ринки, що розвиваються.

Очікується, що тиск на Путіна, щоб той повернувся за стіл переговорів і відновив угоду про зерно, буде головним пунктом порядку денного Ердогана на саміті в понеділок, при цьому Омер Челік, представник правлячої партії Туреччини, натякає, що цей візит може вивести питання на новий рівень.

За розмовами про консенсус та компроміс ховаються два конкуруючі бачення Чорного моря.

«Чорне море було об'єктом амбіцій Росії протягом століть, і в ході її імперської експансії він не мав кінця зіткнень з Османською імперією. Настільки, що й досі існують націоналістичні фантазії про те, що це «російське озеро», - сказав Сергій Радченко, професор Школи перспективних міжнародних досліджень Джонса Хопкінса.

Але Туреччина контролює стратегічні протоки Босфор та Дарданелли, які з'єднують Чорне та Середземне моря, і цю географію вона має намір використати у своїх інтересах.

"Туреччина подбала про те, щоб у неї були добрі відносини як з Росією, так і з Україною", - сказав Раян Гінгерас, професор кафедри національної безпеки Школи післядипломної освіти ВМС США, зазначивши, що Анкара отримала вигоду як від зернової угоди, так і від "пособництва краденим партіям зерна", яке продає Москва.

Тим часом Туреччина відмовилася наслідувати приклад своїх союзників по НАТО і ввести санкції щодо російської нафти. Натомість вона скористалася знижками, щоб збільшити імпорт нафтопродуктів до 25,5 млн барелів у липні - порівняно з лише 11,6 млн барелів за той же період у 2021 році, за даними аналітичної компанії Kpler.
 

Ще на цю тему