Туреччина та Греція планують місяць інтенсивних зустрічей для покращення відносин – ЗМІ

11:30 02.09.2023

Вересень стане місяцем інтенсивного дипломатичного руху в турецько-грецьких відносинах, які останнім часом набрали позитивної динаміки.

Про це пише Європейська правда з посиланням на Hürriyet.

Зазначають, що контакти, які розпочнуться на рівні міністрів закордонних справ наступного тижня, продовжаться зустріччю міністрів оборони та лідерів країн.

Як йдеться у матеріалі, інтенсифікацію зустрічей і контактів між посадовцями обох країн описують як "початок нової ери" в турецько-грецьких відносинах.

Очікується, що 5 вересня міністр закордонних справ Греції Гіоргос Єрапетрітіс відвідає Туреччину. В Анкарі він зустрінеться з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом.

Згодом міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер поїде до Греції, щоб зустрітися зі своїм грецьким колегою Нікосом Дендіасом, з яким вони двічі у липні спілкувалися телефоном.

Після контактів міністрів запланована зустріч президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і прем'єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса на 78-й сесії Генасамблеї ООН, яка відбудеться 17-21 вересня в Нью-Йорку.

Відкриття каналів діалогу також посилило очікування початку зустрічей "Стратегічної ради високого рівня" та "Заходів зі зміцнення довіри", а також консультативних переговорів, які раніше були заплановані між двома країнами, але тривалий час не проводилися.

Раніше прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що його уряд хоче повною мірою скористатися поліпшенням політичного клімату у відносинах із сусідньою Туреччиною попри давні суперечки.

Також повідомлялося, що Нікосія хоче призначити спеціального посланця з питань Кіпру в надії відновити переговори з Туреччиною для врегулювання проблеми розділеного острова, використовуючи для цього як стимул процес вступу Анкари до ЄС.

Перед цим Греція заявила про готовність розпочати переговори з Туреччиною, щоб дійти згоди щодо розмежування територій, на яких кожна країна має виключні економічні права, в тому числі право на пошук нафти та газу на морському шельфі.
 

Ще на цю тему