Росія заявила про зростання цін на свою нафту до $74 за барель попри встановлений G7 ліміт

10:30 02.09.2023

Середня ціна нафти російської марки Urals у серпні зросла до $74 за барель, що майже відповідає рівню серпня минулого року ($74,73).

За офіційними даними Мінфіну РФ, таким чином вартість російської нафти вже на $14 більша за ціновий ліміт, встановлений в грудні 2022 року країнами Євросоюзу і G7, пише Бізнес.Цензор.

Також тепер ціна нафти перевищує рівень, закладений до російського бюджету на 2023 рік, – $70,1 за барель.

Згідно із повідомленням, ціна нафти марки Brent за той же період становила $86,2. Відтак дисконт на Urals до еталонної марки за вказаний період зменшився до 14,2%, хоча у липні він становив 19,6%, у червні – близько 26%, у травні – 29,27%.

Як повідомлялося, за даними агентства Bloomberg, зростання цін на російську нафту Urals вище встановленого країнами "Великої сімки" та ЄС обмеження на рівні $60 за барель не зупинило надання послуг для її транспортування західними компаніями.

Кількість суден, що заходять у російські порти і належать західним компаніям або застраховані ними, дещо зменшилась з початку липня, коли ціни на Urals зросли вище $60 за барель, але вони все ще є важливою частиною московського ланцюга постачання російської нафти.

Технічно західні компанії можуть надавати послуги для експорту російської нафти, якщо її вартість нижча за $60 за барель, але на практиці їм достатньо отримати письмове зобов'язання, що вантаж був куплений дешевше за цей поріг.

Також незрозуміло, як окремі судновласники та страховики проводять додаткову перевірку вантажів та з яких причин продовжують надавати послуги. За даними Bloomberg, вони давно стверджують, що не можуть знати точну ціну, за якою продається вантаж, оскільки вартість довгострокових угод може відрізнятися від короткострокових ринкових цін.

За офіційними даними Мінфіну РФ, ціни на основний експортний сорт російської нафти Urals у липні вперше перевищили ліміт, встановлений країнами "Великої сімки" на рівні $60 за барель. Так, середня ціна на нафту марки Urals у липні зросла до $64,37 за барель, порівняно із $55,28 за барель у червні, $53,34 у травні та $58,63 за барель у квітні.

За даними МЕА, доходи Росії від експорту нафти та нафтопродуктів у липні зросли на 20%, порівняно із червнем, – до $15,3 мільярда. Це максимум з початку 2023 року, проте все ще на 20% менше, ніж у липні минулого року, - пише видання.
 

Ще на цю тему