Президент Казахстану доручив збільшити обсяг перевезень в обхід Росії у 5 разів

14:00 02.09.2023

Казахстан планує розвивати транспортні маршрути в обхід Росії, а обсяг перевезень Транскаспійським маршрутом (через Каспійське море, Азербайджан, Грузію і далі в Туреччину та ЄС) мають зрости у 5 разів.

Про це президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив у своєму посланні, виступаючи перед депутатами обох палат парламенту, пише Бізнес.Цензор.

Токаєв зазначив, що у транспортній сфері Казахстан продовжить співпрацю з Росією та Китаєм, однак потім перерахував пріоритетні проєкти, які спрямовані на розвиток маршрутів саме в обхід території РФ..

"Важливу роль у зміцненні нашого транзитного потенціалу має зіграти Транскаспійський маршрут. У середньостроковій перспективі обсяги перевезень цим коридором можуть бути збільшені вп'ятеро. Для цього потрібно поєднати зусилля з країнами-партнерами – Китаєм, Азербайджаном, Грузією, Туреччиною", – сказав Токаєв.

Він також анонсував розробку цілісного плану розвитку морської інфраструктури та наголосив на важливості розбудови коридору "Північ – Південь", але лише в контексті виходу до портів Перської затоки.
 

Ще на цю тему