Українська ГТС зможе працювати у випадку припинення транзиту газу з Росії – результат стрес–тесту

09:00 02.09.2023

Українська газотранспортна система (ГТС) та підземні сховища газу (ПСГ) готові працювати в умовах відсутності транзиту російського газу.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики із посиланням на незалежну технічну оцінку моделювання роботи ГТС та ПСГ у разі атак ворога на газову інфраструктуру, інших надзвичайних ситуацій та зупинки транзиту російського газу, пише Бізнес.Цензор.

Відповідний стрес-тест було ініційовано Міненерго, моделювання роботи здійснювалося робочою групою у складі та за сприяння "USAID - Проєкту енергетичної безпеки", Секретаріату Енергетичного Співтовариства, генерального директорату "Joint Research Centre" Єврокомісії, Simone Research Group, НАК "Нафтогаз України" та відповідно "Укртрансгазу" та "Оператора ГТС".

Згідно із повідомленням, стрес-тест також продемонстрував, що газотранспортна система готова до опалювально-зимового періоду 2023/2024 років в умовах викликів війни, а вітчизняні ПСГ можуть бути використані як надійні сховища для зберігання європейського газу.

"Ми воюємо з підступним ворогом – Росія може припинити дію контракту в будь-який день, не зважаючи на юридичні формальності. А тому наша ГТС має бути готова до можливих викликів", – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Він наголосив, що перевірка технічних умов експлуатації під час стрес-тесту підтвердила надійність транспортування та зберігання газу навіть в умовах військового ризику та пошкодження основних активів.

Усі сценарії моделюють вихід з ладу різних комбінацій критично важливих об’єктів операторів. Аналіз також враховує дані про атаки на об’єкти у 2022/2023 роках, структуру, характеристики пошкоджень у різних регіонах України.

За висновками незалежних експертів SRG, сценарії змодельованих стрес-тестів точні та підтверджують технічну стійкість ПСГ України.

Раніше Галущенко заявив, що після завершення контракту на транзит газу з РФ Україна не вестиме перемовини про його продовження.
 

Ще на цю тему