«Укрзалізниця» планує розширити залізничні коридори до морських портів Балтії 

14:20 31.08.2023

«Укрзалізниця» розглядає можливості щодо розширення залізниці для доставлення української аграрної продукції та металопрокату до морських портів Балтії.

АТ «Укрзалізниця» розглядає можливість розширити залізничні коридори до портів Балтії. Зокрема, для експорту української агропромислової та металургійної продукції планують залучити порти Литви. Про це заявив голова правління УЗ Євген Лященко, пише usm.media.

На першому етапі необхідно отримати від ЄС субсидіювання різниці в тарифі. Згодом потрібно адаптувати інфраструктуру, аби збільшити пропускну спроможність шляхів. Також треба перенести функцію контролю, зокрема фітосанітарного, у місця призначення вантажу. Це сприятиме безпечному та швидкому транзиту.

Якщо вдасться реалізувати перший етап проєкту й зацікавити клієнтів регулярними перевезеннями через порт Клайпеди, наступним кроком може бути розбудова залізничного сполучення України з балтійськими портами в межах європейської ініціативи «шляхи солідарності». 

Таким чином Україна сподівається впровадити «зелений коридор» до балтійських портів, а також закріпити додатковий стратегічний маршрут для подолання продовольчої кризи й забезпечення енергетичної безпеки Європи.

Раніше речниця Єврокомісії з питань сільського господарства та торгівлі Міріам Гарсія Феррер заявила що Єврокомісія збирається інтенсифікувати роботу спільної Координаційної групи, яка займається питаннями експорту українського продовольства "шляхами солідарності".
 

Ще на цю тему