В Криму мусульманам повістки видають на виходах із мечетей – КримSOS

13:40 31.08.2023

В деяких містах тимчасово окупованого Криму представники військкоматів видають повістки на виходах мечетей. 

Це відбувається в п’ятницю, коли багато мусульман відвідують мечеті для молитви, пише КримSOS.

Повістки видають вже після молитви, також просять ставити підпис про її отримання. Зафіксовано кілька випадків, коли люди вимушено взяли повістки. Востаннє подібний випадок було зафіксовано 25 серпня, коли «папірці» підписали кілька місцевих чоловіків.

Нагадуємо, що 21 вересня 2022 року окупанти оголосили про так звану «часткову мобілізацію» на окупованому Кримському півострові. Попри офіційні заяви про її завершення, повістки мешканцям Криму продовжували роздавати і надалі, однак у прихованому форматі.

Загалом за роки окупації Криму рф уже незаконно провела 16 призовних кампаній у Криму, попри те, що призов мешканців окупованих територій до лав окупаційної армії заборонений ст. 51 IV Женевської конвенції та є воєнним злочином. Окремим воєнним злочином є примушування громадян України до участі в бойових діях проти власної держави.

Щодо питань виїзду з території окупованого Криму можна звернутися до фахівців «гарячої юридичної лінії» КримSOS за номерами +380962240123 (для дзвінків Україною та світом) та +380952775355 (у Viber, Signal, Telegram, WhatsApp). Вони працюють із 9:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю, у суботу за номерами можна надсилати повідомлення в месенджерах.
 

Ще на цю тему