Війна в Україні спричинила один із найбільш руйнівних періодів для глобальної продовольчої безпеки — звіт американської розвідки

10:40 31.08.2023

Вторгнення Росії в Україну спричинило глибокі збої у світовому постачанні продовольства, спричинивши зростання цін та збільшивши ризики щодо продовольчої безпеки в бідніших країнах Близького Сходу та Північної Африки. 

Про це йдеться в несекретному звіті Конгресу, оприлюдненому в середу 30 серпня, пише ZN.UA з посиланням на CNN. 

«Прямі та непрямі наслідки війни стали основними рушійними силами одного з найбільш руйнівних періодів за десятиліття для глобальної продовольчої безпеки значною мірою через те, що Україна і Росія були одними з найбільших довоєнних експортерів зерна та іншої сільськогосподарської продукції у світі», — йдеться у восьмисторінковому звіті.

Хоча, згідно зі звітом, занепокоєння щодо продовольчої безпеки з початку цього року дещо зменшилися, майбутня траєкторія світових цін на продовольство, ймовірно, частково залежатиме від того, якою є майбутнє Чорноморськоїю зернової ініціативи, яку Росія припинила в липні. Угода, якій сприяла Організація Об’єднаних Націй, дозволяла українським вантажам сільськогосподарської продукції безпечно виходити з портів Чорного моря на міжнародний ринок. 

Згідно зі звітом, площа сільськогосподарських земель, які Україна може обробити під час триваючої війни, а також вартість і доступність добрив також вплинуть на світові ціни на продовольство. Ціни на добрива досягли майже рекордних рівнів у середині 2022 року через зростання світових цін на нафту та природний газ. 

«Поєднання високих внутрішніх цін на продовольство та історичних рівнів суверенного боргу в багатьох країнах — здебільшого спричинених витратами та рецесійними наслідками пандемії COVID-19 — послабило здатність країн реагувати на підвищені ризики продовольчої безпеки. Ці фактори, ймовірно, підірвуть спроможність багатьох бідних країн забезпечити населення достатньою кількістю продовольства за доступною ціною до кінця року», — йдеться у звіті. 

У документі йдеться, що минулорічні посухи в Канаді, на Близькому Сході, Південній Америці та Сполучених Штатах також посилили пов’язане з війною навантаження на світове постачання продовольства. 

Раніше представники розвідки звинувачували Росію у тому, що вона використовує поставки продовольства у якості зброї шляхом блокування українського експорту, руйнування інфраструктури та окупації українських сільськогосподарських земель.

Із посиланням на супутникові знімки та повідомлення з відкритих джерел, у звіті йдеться, що Росія вкрала майже шість мільйонів тонн української пшениці, зібраної з окупованих територій у 2022 році. Вантажні судна, які використовувалися для транспортування вкраденого зерна з окупованих Росією територій у 2022 році, курсували уздовж узбережжя Туреччини для доставки вантажів до портів Сирії, Ізраїлю, Ірану, Грузії та Лівану.

Водночас у розвідці не змогли достеменно сказати, чи знали покупці російських вантажів про українське походження зерна.
 

Ще на цю тему