Етапування політв’язня Кремля Сулейманова до колонії розцінюється як катування – Лубінець

17:00 29.08.2023

Етапування до колонії незаконно засудженого в Росії громадянського журналіста Амета Сулейманова, якому рекомендована заміна серцевого клапана, розцінюється не інакше як катування.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив у Телеграмі.

Він зазначив, що Сулейманов потребує термінової операції - заміни серцевого клапана. Попри погіршення стану здоров’я, кримського татарина етапували із СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії, а куди саме, не повідомили навіть його адвокату.

За словами Лубінця, через проблеми з диханням і високий тиск Сулейманов потребує ліків, щоб зняти спазми й задишку, "однак його мало того, що не забезпечують потрібною меддопомогою, ще й відібрали вкрай необхідні медикаменти".

“Етапування політв’язня в такому стані розцінюється не інакше як катування”, - наголосив омбудсмен.

29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (Росія) оголосив обвинувальний вирок громадянському журналісту Сулейманову.

Його засудили до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (участь у діяльності терористичної організації) через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації “Хізб ут-Тахрір”.

Адвокат Ліля назвала вирок смертельним, оскільки Сулейманов має серйозні проблеми зі здоров’ям, йому рекомендована заміна серцевого клапана. Гемеджи не змогла зустрітися із підзахисним, оскільки його етапували із Сімферопольського СІЗО до колонії.

Ще на цю тему