Греція може може передати Україні сотню танків Leopard 1 – ЗМІ

08:40 29.08.2023

Уряд Німеччини запропонував Греції передати 100 власних танків Leopard 1 Україні, а натомість отримати таку ж кількість модернізованих бронемашин.

Про це повідомляє грецьке видання Flight, передає Цензор.НЕТ.

Як зазначається, в обмін на застарілі Leopard 1A5 Греція може отримати модернізовані танки з італійських запасів за принципом "один до одного".

Також Німеччина візьме на себе витрати з повного ремонту на грецьких підприємствах або в будь-якому іншому місці за вибором грецького уряду.

Крім того, на ці бронемашини встановлять сучасні тепловізори, які також використовуються на Leopard 2. Танки також отримають додаткову броню.

Єдиною вимогою від Німеччини є передача справних танків, оскільки грецькі Leopard 1A5 за більш ніж три десятиліття жодним чином не проходили капітальний ремонт.

Обмін танків може відбутись за принципом тристоронньої угоди, завдяки якій Україна отримала грецькі БМП-1, натомість Греції передали німецькі Marder 1.

Загальний танковий парк Leopard 1 Греції становить близько 500 машин. Він складається, переважно, з машин у версії Leopard 1A5/GR. Проте далеко не всі з них на сьогодні знаходяться у справному стані.

Leopard 1GR фактично є модернізованими танками Leopard 1A3. що були придбані у Бундесверу у кількості 104 одиниць. Вони отримали більш сучасну систему керування вогнем EMES 12A3.

Греція також має на озброєнні певну кількість Leopard 1V, які колись належали армії Нідерландів і фактично належать до покоління Leopard 1A4, що свого часу отримали нову систему керування вогнем EMES 12A3.
 

Ще на цю тему