Ердоган планує відвідати Росію наступного тижня – Bloomberg

08:00 29.08.2023


Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган наступного тижня планує зустрітись з президентом РФ Владіміром Путіним у Росії, щоб обговорити відновлення чорноморської зернової угоди.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на двох турецьких чиновників, знайомих із цим питанням, пише ZN.UA.

За словами джерел, Ердоган, можливо, поїде до Росії 8 вересня перед поїздкою до Індії для участі в саміті великої двадцятки у Нью-Делі.

Прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков у свою чергу заявив журналістам під час селекторної наради в понеділок, що зустріч «відбудеться найближчим часом», однак відмовився говорити на цю тему детальніше.

Ердоган прагне відновлення зернової угоди, яка дозволяла імпорт українського зерна завдяки посередництву Туреччини, із якої Росія вийшла в липні.

«Ми вважаємо, що важливо уникати будь-яких дій під час цього процесу, які посилять напруженість і порушать мир у Чорному морі», — сказав Ердоган на саміті Кримської платформи в Києві минулого тижня.

Агентство зазначає, що Путін і Ердоган підтримували широкі контакти після вторгнення Росії в Україну в 2022 році. Цього року, лише за офіційними даними із сайту Кремля, вони провели щонайменше 10 телефонних розмов, а також відеоконференцію.

Після виходу з угоди 17 липня, Росія тривалий час завдавала ракетних ударів, а також ударів дронами по портовій інфраструктурі України як на Чорному морі, так і на Дунаї. Однак Україна уже чітко дала зрозуміти, що удари Росії по наших портах і цивільних об’єктах не залишаться безкарними. Західні економічні санкції не несуть належного ефекту, політичний та дипломатичний тиск на Москву давно не дає жодного результату, тому Київ має діяти за максимально жорстким сценарієм перенесення бойових дій на територію ворога та на морські простори. Про це пише Михайло Гончар в статті «Морські дрони: ЗСУ запроваджують справжні санкції проти Росії».

Теми:

Ще на цю тему