Румунія сприятиме збільшенню експорту українського зерна через Суліну та Констанцу до 4 млн тонн щомісяця — прем’єр країни

20:40 28.08.2023

Румунія прагне подвоїти пропускну спроможність порту Констанца та дунайського судноплавного маршруту протягом двох місяців, аби допомогти Україні експортувати зерно за межами досяжності Росії.

Як повідомляють« Порти Украіни» про це заявив прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку в інтерв’ю Financial Times.

Прем’єр підкреслив, що цей план буде реалізовано незалежно від атак Росії на українські порти на іншому березі Дунаю, на кордоні з Румунією.

«У 2023 році Україна матиме близько 40 млн тонн зерна на експорт. Щоб [сприяти українському зерновому експорту], ми збільшили пропускну спроможність як у порту Констанца, так і на шляхах, які ведуть до Констанци, щоб це відбулося. Ми мобілізувалися як могли», — сказав Чолаку.

За його словами, збільшення пропускної спроможності порту Констанца та інших маршрутів дозволить подвоїти експорт українського зерна до 4 млн тонн на місяць. Як повідомив прем’єр, нині здійснюються інвестиції у головний глибоководний судноплавний шлях Румунії через дельту Дунаю — Сулінський канал.

Попри неодноразові російські атаки на українські зернові термінали в портах Ізмаїл і Рені, зростанню обсягів вивезення зерна сприятиме рішення, яке дозволить суднам здійснювати нічний транзит із жовтня нинішнього року і збільшити судноплавний трафік мінімум до 14 суден на день. Збільшення вдвічі розміру барж також «означає, що Україні не доведеться так часто використовувати зернові склади».

Крім того, Румунія відкриє більше автомобільних пунктів перетину кордону і поліпшить свою залізничну інфраструктуру на прикордонних станціях, аби прискорити перевалку вантажів.

Ми добре засвоїли уроки, пов’язані з Росією. Ми перебуваємо у нульовій залежності від російських енергоносіїв і ресурсів. Наша підтримка України беззастережна”, — наголосив Чолаку.

Видання нагадало, що обіцянка Бухареста розширити судноплавний коридор завдяки поглибленню Дунаю і розширенню портової інфраструктури пролунала після того, як Росія вийшла із Чорноморської зернової ініціативи.

Теми:

Ще на цю тему