Німеччина має варіант на 100 Leopard 1 для ЗСУ від Греції в обмін на "швейцарські" танки

20:20 28.08.2023

Берлін готує новий варіант "кругового обміну", який може задовольнити одразу три сторони процесу

Як повідомляе военний портал « DEFENSE EXPRESS»
Уряд Греції отримав від німецької влади пропозицію передати для України 100 свої танків Leopard 1A5, і отримати натомість таку ж кількість машин цього ж типу, тільки після модернізації, які будуть взяті з так званих "італійських" запасів. Подібний варіант може виявитись привабливим для грецької влади, яка уже має позитивний досвід співпраці з Німеччиною при "круговому обміні" БМП-1 для України взамін на БМП Marder.

Окрім того, грецькі танки Leopard 1A5 не проходили модернізацію вже понад 30 років, тому отримати вдосконалені машини цього типу для Афін може бути аргументом "за". Але натомість від Греції вимагається, аби всі виділені на потенційний обмін для України танки були боєздатними, пише грецьке видання Flight.

Автори публікації деталізують, що Німеччина планує взяти для Греції саме Leopard 1A5, які насправді розміщені на складах швейцарського концерну RUAG на території Італії.

Спроба саме ці танки "з Італії" використати для допомоги ЗСУ виявилась невдалою через позицію уряду Швейцарії, яка досі не бажає продавати будь-яке озброєння та військову техніку в "в зону конфлікту", прикриваючись "політикою нейтралітету". Водночас, німецький уряд також має право видавати експортні ліцензії на перепродаж "Леопардів", тому очікується, що ідея продати "третій країні" танки, які застрягли на території Італії в розпорядженні швейцарського концерну на цей раз не зустріне опору.

При цьому Німеччина в якості "бонусу" пропонує Греції варіант модернізації Leopard 1A5 із установкою тепловізійного прицілу від Leopard 2, і також – що усі роботи по оновленню цих танків відбуватимуться лише на потужностях грецького ОПК, або на потужностях іншого підрядника, на якого вкаже уряд Греції.

За даними The Military Balance 2023, при загальному парку в 1128 танків Греція має зокрема 500 танків типів Leopard 1A4/5.

Ще на цю тему